Articles - Thumbnails

Семейство лилиеви.

Хавортията е един от най-разпространените и лесни за отглеждане сукуленти. В родината си, Южна Африка, расте на песъчливите и каменисти склонове под слабото прикритие на по-едрите растения от палещите лъчи на пустинното слънце. Родът Haworthia принадлежи към семейство Асфоделови и включва около 150 вида. Носи името на ботаника Хаворт. С изключение на един вид всички останали практически нямат стъбла. Листата образуват плътна прикоренова розетка. При всички видове по тях има брадавичести нараствания. Понякога те са едри и красиво подредени, обикновено бели на цвят. Друг път са толкова дребни и неизразителни, че се усещат само при пипане на листата. Цветовете са дребни и без декоративен ефект, овенчават дълъг до 40 см цветонос и е по-добре да се премахват, за да не изтощават растението.

Хавортия Рейнвардта Haworthia reinwardtii– месести листа, триъгълно изтеглени форми, образуват изтеглена до 15-20 см розетка, затова стъблата са правостоящи отначало а след това полягат. На външната страна триъгълният лист има многочислени светли брадавички образуващи напречни или продълговати редици. Четковидното съцветие е много дълго, до 1 м, но с невзрачни, жълто-зелени цветове.

 

Съвети по отглеждане

Осветление: Хавортиите са деца на пустините, затова трябва да се поставят на най-слънчевото място, особено през зимата. През лятото понякога през обедните жеги се налага слабо засенчване. Оптималната температура през зимата е 10-12 градуса, минималната – 5 градуса. Лятно време се чувстват много добре на открито в градината или на балкона. През време на вегетацията се поливат обилно, през есента се дава все по-малко вода, а през зимата, особено при ниски температури – съвсем ограничено.
Торене: Ако ни се струват слаби, може през лятото да се подхранят с минерален тор за кактуси.
Влажност на въздуха:По отношение на въздушната влажност-предпочитат сух въздух
Поливане: Умерена нужда от вода
Пресаждане: През пролетта хавортиите се пресаждат в нова почвена смес. Тя трябва да съдържа 1 част глинесто-чимова пръст, 1 част листовка и 1 част пясък. Саксията трябва да е плитка и широка, дъното да е добре дренирано.
Размножаването става с дъщерни розетки, които може да се отделят с корените при пресаждането или да се отрежат от майчиното растение. Може да се вкоренят и отделни листа. Те се отрязват с остър нож и се подсушават в течение на 3 дни. После се посаждат в леко влажна рохкава почва или в пясък. Поливат се чак след три-четири седмици, когато се образуват младите коренчета.

Съвети
Условно хавортиите се делят на 3 групи:
-с дълги тъмнозелени триъгълни листа, покрити с бели грапавинки;
-с меки светлозелени листа с прозрачни “прозорчета” на върха;
-с пресечени тъпи листа, от тъмнозелени до кафяви на цвят.
Обикновено се отглеждат хавортии от първите две групи, третата нараства много бавно.

Проблеми на отглеждането
Листата са удължени, розетката е рехава и изтеглена – недостатъчно светлина, добре растат на източен прозорец
Листата са удължени със завиващи се краища , брадавичките са меки – ако зимата е била топла и суха добре е да съхраните растението при температура около 10°С.
Връхчетата на листата съхнат, листата се завиват на края - ако е много топло и сухо. Ако през зимата няма възможност да се държата цветята на прохладно място това е нужна защита от горещият въздух. Можете да поставите подложка с мокър чакъл.
Растението се разтяга, листата придобиват червеникав оттенък, връхчетата съхнат – при отсъствие на пресаждане, недостатъчно хранителни вещества в почвата. Не забравяите да пресаждате хавортията всяка година и да отделяте младите розетки.
Листата червенеят, появяват се кафяви петна или съхнат връхчетата- пряко слънце. Всъщност хавортията се нуждае само от 3-4 часа пряка слънчева светлина/ пролетта трябва да се адаптира за да се избегнат изгарения.
Листата, особено долните ставят меки, леко разтворени – мокра почва. Лятото се полива така,че почвата да успее да засъхне но на подложката не бива да остава вода. През зимата полива зависи от температурата - - при 10-12°С веднъж на месец а при 18-20°С веднъж на 10-14 дни.
Листата бледнеят, жълтеят или червенеят – много тор. Подхранва се рядко с високо съдържяние на азот.
Литата чернеят и гният- студено и влажна почва и (или) въздух. Случва се нощем през късното лято.

Вредители по Хавортия -Най често е нападана от листната въшка и брашняният молец.