Articles - Thumbnails

Босилека е тревисто, ароматно-кулинарно и лечебно растение. Отглежда се предимно като едногодишно. Латинското му име е Ocimum basilicum. Произхожда от далечна Индия, където и до днес е свещено растение. Споменава се в източници от преди хиляди години. Бил е познат и на египтяните, които го използвали при погребални церемонии, вярвайки че отваря пътя към отвъдното. А това, че някои го наричат „царска билка“ се дължи на гърците и името, което те му дали. Считали, че е сред 200-те най-лечебни билки. Въпреки, че през вековете славата на босилека е ту на лековита билка, ту на отровно растение и вярата на хората в неговите свойства е била твърде противоречива, в крайна сметка днес не може да отречем неговите положителни лечебни и вкусови качества. През Средновековието вече е признат и използван като лечебна билка на много места. У нас обаче негативните вярвания продължават до сравнитено скоро. Дори съм склонна да вярвам, че в някои части на страната все още го свързват със смърт и погребение.

Едно е сигурно – днес босилека е една от най-използваните подправки в световната кулинария. Въпреки, че не е традиционна подправка за българската кухня, все по-често се използва и у нас. Продава се пресен по пазарите, сушен в магазините, а при добро желание, може да си отглеждате и сами малка саксийка вкъщи - на терасата или на прозореца. Най-добре ще се чувства засаден в градината, ако имате щастието да имате такава. Свежи, измити и подсушени листенца може да съхранявате за по-дълго време във фризера. Използва се в салати, дресинги, сосове, в местни, зеленчукови и рибни ястия. Може да добавите дори към смутита и коктейли. Може да ароматизирате шишенцето със зехтин, като потопите и оставите вътре няколко листа пресен босилек. С неговия аромат свързваме средиземноморската и тайландска кухня. Използването му е така характерно и за италианската кухня. Всички сме яли или поне чували за салата Капрезе и сос Песто. Безспорно вкуса и аромата на босилека отключва вкусовите рецептори и повишава апетита.

А защо е добре всеки да си отглежда стрък босилек у дома? Ами заради всичко казано до сега. Винаги може да добавите свежи наситнени листенца към салата с домати, към пилешкото месо или рибата, към всяко зеленчуково ястие или гарнитура или в ястие или напитка по ваше желание. Още повече, че босилека намира приложение и в медицината и ароматерапията. Така, че консумиран в умерени количества или дори само аромата на смачкано листо със сигурност има благотворно въздействие върху организма.

Ако искате саксийка с пресен босилек за дома или градината, може да си купите готов разсад от някой магазин или градински център. Друг вариант е да вземете семена от предпочитан от вас сорт и да си ги засадите сами. В последните години има голямо разнообразие на видове – със зелени или пурпурни листа, по-ниски или по-високи, с аромат на лимон и много други. Който и да изберете, няма да сбъркате!