Articles - Thumbnails

Алстромерия (Alstroemeria) е род многогодишни цветя, представен от около 70 вида и произхождащ от Южна Америка. Името си родът е получил в чест на шведския ботаник Clas Alströmer. Цъфти през лятото от юни до август с много красиви и разнообразни цветове (червено, жълто, розово, виолетово и др.) с диаметър 5 – 7 см., напомнящи на цветовете на орхидеите и лилиумите. Това е една от причините тези цветя да са популярни и с името „Перуански лилиум“. На пазара има компактни хибриди, подходящи за съдова култура с височина 20 – 40 см.

Алстромерията се ползва от флористите за букети и аранжировки, като рязаният цвят издържа във ваза до три седмици при положение, че ежедневно сменяте водата във вазата.

 

Място: Алстромерията предпочита добре осветени, но не изложени на директно слънце места. Също така е важно мястото да е проветриво, но защитено от силни ветрове. Успешно презимува само в страните с мека зима, затова за нашите условия за зимния период около растението трябва да се постави дебел слой мулч.

Грижи: Почвеният субстрат трябва да бъде въздухо- и водопропусклив. Добрите дренажни свойства и pH около 6,5 (почва с неутрална или слабо кисела реакция) са ключов фактор за здрави и обилно цъфтящи алстромерии. При отглеждане като съдова култура задължително осигурете добър дренаж за оттичане на излишната вода.
Полива се умерено, тъй като корените са чувствителни на задържане на вода и лесно гният.
Тори се на всеки две – три седмици с богати на азот торове в периода на израстване и образуване на листна маса. По време на цъфтежа внасяйте богати на калии торове.

Размножаване: Най-лесно с делене на корените през есента (разделените растения зимуват на закрито) или пролетта (в градината или на балкона). Добре е след деленето корените и най-вече изрязаното място да се дезинфекцира с фунгицид. Разделените растения се засаждат на около 50 см. едно от друго.
Възможно е и размножаване със семена през пролетта. Семената се покриват с тънък слой почва и съдът се покрива с прозрачна материя (нещо като парник). Семената покълват за около три седмици. При размножаване със семена имайте предвид, че цъфтежът е на втората година.