Articles - Thumbnails

ВСИЧКО, КОЕТО ТРЯБВА ДА ЗНАЕМ ЗА ХРИЗАНТЕМИТЕ

Семейство сложноцветни.

Прекрасно  стайно растение което може  да се намери в магазина, цъфтящо по всяко време на годината. Особено красив е ансъмбъла от няколко вида  хризантеми с различен цвят. Цветовете на хризантемата могат да бъдат прости и кадифени с най разнообразни оттенъци – червено, розово,пурпурно, отровно жълто и бяло, може да се каже че цветовете са във всички оттенъци освен синьо. При отглеждане в саксия растението достига до 25-30 см за голям  храст клончетата се подрязват и прищипват а при размножаване в една саксия се садят няколко резника.

Съвети по отглеждане

Полив:Всяка добре отцеждаща се и аерирана почва е подходяща за хризантемата. Най - добре е ph - то да е между 6.0 и 6.5.
Поддържайте почвата влажна целогодишно. Използвайте мека вода. В периода на растеж поливането трябва да е обилно и да се намали в периода на цъфтеж. Оросявайте листата често.
Наторяване:През периода на растеж изисква обилно наторяване с препарат, съдържащ азот и калий.
Тъй като хризантемите стават високи до около 70 - 90 см., често те имат нужда от опора за стеблото.
Температура:За да се стимулира разклоняването на растението и увеличи цъфтежа, връхчетата на хризантемата трябва да се подкастрят.  Хризантемата вирее на хладно на температури между 8 С и 12 С. Дръжте я на ярко осветено място с малко директно слънце. Идеалното място е източен или южен прозорец през зимата и зaпаден прозорец през лятото. 
Размножаване: Пресадете през пролетта ако е необходимо. След прецъфтяването хризантемата може да се пресади в градината където тя ще се върне към естествените си навици на растеж. Резниците се засаждат директно в почвата.
Понякога се случва  и така, подарили са ви хризантеми и докато са стояли във вода те са пуснали корени (това се отнася за малките сортове) . В този случай, след посаждането на резника в саксия  следва да ги подрежете на височина 10-15 см., ако растението  бъде не достатъчно храстовидно, можете да прещипите и няколко вейки.
 

Съвети

Обикновенно хризантемите се продават като едногодишни растения и след цъфтеж се изхвърлят но това не е задължително.  Ако искате да запазите  растението отрежете  дългите клонки като оставите само къси дръжки. Поставете саксията с хризантемите на прохладно място с температура 1-3°С. На пролет с израстването на младите клончета растението се пренася в топло помещение се започва подхранване на почвата на всеки две седмици. също така, младите  току що появили се клончета можете да нарежете на резници и да засадите младо растение. Ако не спазвате правилата за отглеждане на стайни растения, не сте ги поставили да зимуват на хладно , не пресаждате и не подхранвате,  растението няма да цъфти или ще започне късно и ще е непродължително.

Болести и вредители 

Брашнеста мана – нейните  характерни признаци  са – образуване на листата и на цветоноса  сиво –бели брашнести налепи. За образуването на брашнестата мана способства и високата влажност на въздуха.
Мерки за борба: напръскване с фунгицид , за прфилактика  се опрашва със сяра 4-5 пъти през лятото.

Сиво гниене – за появата на болестта способства високата влажност. Характерен признак е пепелно сивият влакнест налеп на поразените части на растението.  На листата и стъблата се появяват кафяви петна  или потъмняват върховете на листата. Петната се увеличават и се покриват с влакнест налеп.
Мерки за борба: Периодично проветряване, добро осветление. Пръскат се с разтвор на  топсин М, фундазол. Повторна обработка се провежда след 10-12 дни.

Септориоз – гъбично заболяване на което хризантемата е подложена  много често. На листата се появяват тъмни, кафяви петна с жълти пръски. Постепенно се увеличават в резултат на което листата падат.
Мерки за борба: 
Отделете и изгорете болните листа. Обработете със системен фунгицид (фундазол). Намалете полива, проветрете, спрете пръсканете няколко седмици. Възможно е заболяването да е от излишъка на азотни торове.

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Фините им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба:Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди.напръскайте с разтвор на актелик

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза. При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди

Трипс – при висока температура и ниска влажност се появява трипс. На доланата страна на листата трипс снася  многочислени колонии а на горната страна се появяват светли точки. В крайна сметка, връхната страна на листата става сиво-кафява със сребристи отблясъци. При масово поражение  цялата повърхност на листата става  бледовата и се обезцветява, затова листата потъмняват и падат.  Основно,  трипс нанася вреди по цветовете които се покриват с петна и се деформират.
Мерки за борба: растението трябва да се  напръска , при необходимост и нееднократно с инсектицид ( фитивер, децис, актелик, инта-вир).