Articles - Thumbnails

Петуниите и техните многобройни разновидности могат да зарадват окото на всеки любител на цветята. Имат красиви големи цветове и независимо дали са бордюрни или висящи не изискват толкова много грижи за отглеждането си, като същевременно Ви даряват от ранна пролет до късна есен с кичестите си цветове.

Ето какво е важно все пак да знаете, ако сте решили за първи път да се отдадете на отглеждането на петунии:

- Петуниите могат да бъдат засадени и от семена, но ако нямате толкова търпение по-добре започнете от пролетта да дебнете по цветарските магазини и разсадници за вече засадени петунии.

По този начин ще трябва да похарчите малко повече, отколкото ако закупувате семена, но пък ще можете с очите си да видите как изглеждат, какви цветове са и дали те са едри или дребни.

- Петуниите трябва да се засадят, когато сте сигурни, че няма да има минусови температури и когато почвата вече не е толкова студена.

- Можете да засадите петунии и в сандъчета за отглеждане на балкона. Отново трябва да внимавате с температурите, защото те не са много издръжливи на студ. Имайте предвид в същото време, че не обичат прекомерното излагане на слънце, поради което не са добър вариант за тераси с южно изложение.- След като сте засадили петуниите си, задължително ги полейте.

- Петуниите обичат много вода, поради което през летните месеци трябва да бъдат поливани ежедневно. Освен това е добре и да ги наторяване от време на време, особено през пролетта и лятото.

- Някои сортове петунии са лесно податливи на листни въшки и брашнеста мана. Третирайте ги срещу болести и вредители навреме, защото така болните цветя ще заразят и останалите.

- Хубавото на петуниите е, че дори и да ги свари градушка или някое друго непредвидено природно явление, което може да ги повреди, можете просто да ги подрежете и те ще тръгнат отново да растат с пълна сила.

- Ако отглеждате петунии на балкона, дори не е нужно да ги прибирате. Те няма да издържат зимата, но ще са пуснали семенцата в сандъчетата, и когато се запролети просто започнете отново да ги поливате и наторявате.

Това може да продължи и 2-3 години, но с всяка изминала година петуниите ще стават по-слаби и прораснали, поради което ще трябва в някакъв момент да си закупите нови.