Articles - Thumbnails

Едногодишните растения като невен и рудбекия наистина живеят само 12 месеца, но пък бързият им растеж и ярки цветове превръщат всяка градина или озеленена тераса в едно по-красиво и приятно за отмора място. Не е добра идея обаче да засадите безразборно всичко, което ви привлече окото. Въпреки че можете да отглеждате десетки едногодишни растения и стотици специфични култури и хибриди, правилният избор зависи от фактори като качеството на почвата и притока на светлина в градината виПърва стъпка

Сведете до минимум стотиците възможни опции според съотношението между светлина и сянка в мястото, където ще засаждате цветята. Повечето едногодишни растения виреят най-добре на слънчеви площи, но има и такива, които предпочитат сянка. Такива са например импатиенс и бровалия за дебела сянка, както и трицветна теменуга и лобелия за шарена.

Втора стъпка

Избирайте цветята според височината им. Едногодишните варират между най-много около метър и няколко сантиметровите ниски пълзящи растения. За най-добър вид изберете няколко растения с различна височина, за да създадете симетрична цветна леха. За лехи, които са разположени в центъра на тревиста площ, засадете високите растения в средата и ги обградете с все по-ниски по посока към края на лехата. За такива, които са позиционирани до стените на къщата или друга постройка, най-високите трябва да бъдат най-отзад.

Трета стъпка

Селектирайте растенията според цвета им. Вие най-вероятно ще искате да започнете със своите любими багри, но повечето градинари подреждат разположението на цветята според това дали окраските им си подхождат (например жълто стои много добре до синьо). За най-приятен за окото вид засадете едно до друго цветя с допълващи се нюанси.

Четвърта стъпка

Проучете кои едногодишни растения виреят най-добре при климатичните условия и качествата на почвата в района, в който живеете. Някои видове растат само в определен вид пръст и при специфичен климат или са устойчиви на болести, които са разпространени в дадени региони.

Съвет: Бъдете внимателни с едногодишните растения, които се разпространяват сами. Някои от тях се превръщат в плевели, ако им се позволи да растат на воля. Когато купувате дадено растение от магазин, оранжерията или цветна борса, попитайте продавача кои едногодишни са с инвазивни тенденции.