Articles - Thumbnails

Ряпата не е от най-често консумираните зеленчуци, въпреки че е много богата на полезни вещества. В този кореноплоден зеленчук са открити захари /основно фруктоза/ и целулоза. Наличието на ненаситени мазнини и белтъци е ниско, но за сметка на това е богата на витамин С, витамин В1, В2 /рибофлавин/, В4 /холин/.
От към минерали ряпата съдържа значимо количество калий, и по-малко калций. Богатото съдържание на етерични масла превръща ряпата не само в трапезно лакомство, а в мощен помощник в борбата  с проблеми на храносмилателната система .Белтъчините и въглехидратите в ряпата действат като алкализират организма и стимулират дейността на черния дроб и бъбреците. При възпаления и пясък в жлъчния и пикочния мехур се използва сок от ряпа. Веществата, които се намират в сока от ряпа намаляват жлъчния застой и предпазват от възпаление на жлъчните пътища, което намалява риска от образуване на камъни.
Зеленчукът в суров вид и в по-големи количества може да се употребява от хора, страдащи от чернодробни заболявания и диабет. Ряпата съдържа витамините А и В4, а репичките - витамин В2. Сокът от репички е незаменим източник на витамин С, равняващ се по качества на този от портокал. Със същата слава се ползва и сокът от целина.
Освен, че стимулира дейността на жлъчката ряпата от край време се използва като сироп против кашлица. Може да си направите отвара от ряпа или да я консумирате настъргана – ефектът на откашляне е много бърз. Редовната консумация на прясна ряпа има отличен ефект върху нервните състояния, предизвикани от ежедневния стрес, а също тонизира и се бори успешно с депресивните състояния. За целта е необходимо ежедневно и за период от дълго време да консумирате настъргана  ряпа или резени от ряпа.Сокът от ряпа може да се прилага и външно, той има не само противобактериален ефект, но и лекува циреи и отоци. Ряпата има антибактериално, антивирусно и противовъзпалително действие. Този зеленчук има отлично прочистващо действие не само на стомаха, а и на кръвоносните съдове.
Кореноплодните растения като ряпата и цвеклото са отлично средство за коригиране на теглото. Те не само са нискокалорични и богати на растителни фибри, но и блокират превръщането на въглехидратите в мазнини. Ако нямате нужда от повече убеждаване, значи е време да започнете да включвате повече тези полезни зеленчуци в менюто си и ще се избавите от излишните килограми.