Articles - Thumbnails

Червената детелина (Trifolium pratense) е многогодишно тревисто растение с естествени местообитания в умерените пояси на Европа, Африка, Централна и Северна Азия. Кореновата система е силно разклонена. Има изправени и високи (до 60 см) зелени стъбла, облистени в с тройни, нежни светлозелени листенца. Цветовете са ръбести с розово-лилава окраска, без аромат, събрани в сферични съцветия. Цъфти през летните месеци и началото на есента.

Поради бързия си растеж и високата хранителна стойност, растението се използва като фуражна култура. Използвана е като лечебно средство от източните народи. У нас става популярна в последните десетина години, когато се анализира богатият ѝ състав.

Има богат и многообразен химичен състав: токоферол (витамин Е) - един от най-мощните антиоксиданти, фитостероли, изофлавони, кумарини, антитуморни съставки, железни и медни соли, калций, хром, магнезий, калий, фосфор, витамин С и ниацин. На тях се дължат противовъзпалителните, успокоителните, антиспазмолитичните и отхрачващи свойства на червената детелина. Най-високо съдържание на полезни съставки има в листата, но за лечебни цели могат да се използват стръковете, цветовете и плодовете. Те са суровина за производството на течни екстракти, капсули, таблетки, тинктури, чай, кремове и мехлеми.

Чай от Червена детелина (Trifolium pratense)...Едно от най-ценните качества на билката е противовъзпалителното ѝ действие. Приемът на чай от червена детелина подобрява състоянието при хипертония, коронарна болест на сърцето и други сърдечно-съдови проблеми. Кумарините подобряват кръвообращението. Билката балансира нивата на хемоглобина, тонизира гладката мускулатура на кръвоносните съдове и пречиства кръвта. Чаят осигурява оптимално количество антиоксиданти, които неутрализират свободните радикали т.е. приемът му е превенция срещу появата на клетъчни мутации, дегенеративни заболявания, вирусни и бактериални инфекции. Мощните диуретични свойства на червената детелина подпомагат детоксикацията на организма. Чрез стимулиране на уринирането се отделят ненужните количества вода, токсините и незначителна част от мазнините. Подпомага функциите на бъбреците.

Директната консумация на дребните плодчета осигурява на организма необходимите количества витамин С, който стимулира имунната система и формирането на бели кръвни телца.

Повишените холестеролни нива предразполагат развитието на атеросклероза, сърдечни пристъпи и инсулти. Медикаментите, съдържащи екстракт от червена детелина понижават нивата на LDL холестерола в организма.

Червената детелина има противотуморно и хормонално въздействие и върху двата пола. Изофлавоните поддържат нивата на естроген или осигуряват плавната им промяна при жените с предменструален синдром или в менопауза. По този начин се елиминират неприятните проблеми, съпътстващи тези състояния като болки в гърдите, топли вълни и рязка промяна в настроението. Продуктите с червена детелина помагат при мастит, загуба на костна тъкан при остеопороза, бяло течение и рак на гърдата.

Активните съставки на билката блокират определени ензими и свеждат до минимум развитието на рак или аденом на простатната жлеза при мъжете.

Уникалният състав влияе и върху мускулите и ставите. Билката се препоръчва при заболявания на дихателната система. Тя успокоява астматичните спазми, облекчава състоянието на страдащите от бронхити, настинки, коклюш и хрипове.

Мехлемите и кремовете, в чиято формула е включен екстракт от червена детелина облекчават кожни проблеми като обриви, акне, екземи и псориазис.

Въпреки многостранния положителен ефект върху организма, използването на червена детелина трябва да се извършва под строг лекарски надзор! Високата концентрация на изофлавони прави екстракта неприложим при деца, бременни и кърмачки. Забранен е паралелният прием на продукти с червена детелина при хормонална терапия с естроген, андроген, прогестерон и техните производни. Приемът, заедно с аспирин, витамин Е, гинко билоба, джинджифил и чесън повишава риска от вътрешни кръвоизливи.

Употребата на продуктите с тази билка може да предизвика странични реакции у приемащите ги лица като гадене, мускулни болки и силно главоболие..!

Консултацията с опитен фитотерапевт е наложителна, тъй като при предозиране или продължителната употреба, продуктите могат да бъдат токсични..!