Articles - Thumbnails


Това е род от два вида луковични многогодишни растения, произхождащи от скалистите хълмове на Южна Африка. Отглеждат се заради ефектните им розетки с дебели, къдрави листа и заради гроздовидните си съцветия от натежали цветове.

Растението цъфти през пролетта.

В. капензис (Veltheimia capensis) е с розово-виолетови листа, напръскани с жълто. Той издържа на засушаване и не бива да се полива през лятото, след като листата увехнат.

Другият вид е вечнозеленият В. брактеата (Veltheimia bracteata) с бледорозови цветове, покрая окантени със зелено. Неговата почва трябва да е постоянно влажна.
Грижи: Поливат се, едва когато горният слой почва е пресъхнал. Поливането се ограничава през зимата. Използва се мека, питейна вода. От време на време листата се почистват от прахта.
Място: Велтхеймията вирее най-добре на осветено място с директна слънчева светлина. През зимата минималната средна температура за растението е 10-12 градуса.
Размножаване: Размножава се чрез разсаждане на малките луковички, които са се образували встрани от майката, през есента, при температура 19-24 градуса