Articles - Thumbnails

Гладиолите са многогодишни луковични цветя, които се обожават, или ненавиждат. При гладиолите среден вариант няма! Цветовете им цъфтят във всевъзможни багри и са много дълготрайни.

Поради височината им, много хора не ги садят в саксии, но ако имате ограничено пространство и по-дълбоки саксии, посадете луковиците и отгледайте истинска наслада за очите!

Ето няколко полезни съвета за отглеждане на гладиоли в саксия:

Ако сте решили да отгледате гладиоли в саксия, първо трябва да подберете подходящи луковици в предпочитаните от вас цветове. По-дребните луковици ще родят по-ниски гладиоли и могат да се гледат без подпора, докато по-едрите луковици ще родят високи цветоноси, които ще трябва да подсилите с допълнителна подпора.
Подберете саксия с отцедни отвори. Без добър дренаж, корените на гладиолите може да загният и да не отгледат качествени цветя. Саксията е добре да е по-голяма (30см Х 30см) и достатъчно дълбока, за да се напълни със субстрат и да се осигурят поне 5-6 см слой от субстрата под луковиците.
Добавете ситни камъчета на дъното, за да осигурите добър дренаж. В противен случай, луковиците на гладиолите може да загният.
Засадете луковиците на 5-10 см дълбочина и 5-6 см отстояние една от друга с плоската страна надолу. Опитните градинари садят луковици за гладиоли на интервали от 2 седмици, за да си осигурят непрекъснат цъфтеж.
След засаждане, полейте обилно с вода така че почвата добре да улегне около луковиците.
Грижи за гладиолите, отглеждани в саксия

Поливайте цветята периодично. По-ефикасно е да полеете веднъж седмично с достатъчно вода, отколкото да поливате саксиите 2-3 пъти през седмицата по малко. Стеблата на гладиолите ще поникнат скоро след засаждането им.
По време на цъфтеж, можете да се радвате на цветовете в саксията или да ги отрежете и да ги ползвате като ефектен акцент в букети. Рязаният цвът на гладиола е много дълготраен!
Ако решите да не режете цветовете, отстранявайте увяхналите цветове навреме, за да дадете възможност на нои цветове да разцъфнат.
Когато цъфтежът спре, не режете листната маса. Листата продължават да произвеждат хранителни запаси, които се трупат в луковиците за следващия сезон.
След като прецъфтят цветовете, листата на гладиолите ще започнат да пожълтяват. Поливайте ги редовно.
Когато листата изсъхнат, извадете луковиците от саксията.
Отставете луковиците да изсъхнат на сухо и проветриво място.
Премахнете изсъхналите листа и полепналата пръст и зазимете луковиците на хладно, сухо и тъмно място до следващата година!