Articles - Thumbnails

Първите пролетни цветя са лалета, нарциси, минзухари. Разбира се списъкът може да бъде продължен, но да поговорим за най-популярните.

ЛАЛЕ - през пролетта, то е най-продаваното цвете. А картина от лалета в собствената градина, това е напълно осъществима мечта! Лалетата са не само разнообразни по цвят, те могат да са нискостеблени или високостеблени. Ниските достигат 10 см, а високите метър. Засаждайте лалетата на защитено от вятъра слънчево място с хубав дренаж. Два месеца преди да заложите луковиците разкопайте добре почвата и наторете. Луковиците в лехите се засаждат през септември или октомври, което им дава възможност да се вкоренят преди студовете. Засаждат се с плоската страна надолу. Нискостеблените лалета се засаждат на 10см дълбочина, а високостеблените на 20см. На лехичката нискостеблените, разбира се, се посаждат пред високостеблените и могат да ни радват от март чак до юни.

ИГЛИКИ - причисляваме ги и тях към предвестниците на пролетта, в превод от латински - първи. Да, по света има и по-красиви и по-ранни цветя, но игликата е толкова широко разпрострнена и популярна, че това я прави любимка на много хора по земята, а привлекателността й се състои в природната й естественост. Пролетната иглика обожава мартенското слънце, но когато стане по-горещо предпочита полусянка. Размножава се след прецъфтяване чрез делене, а обича богати на компост и леко кисели почви.

 

МИНЗУХАР - той не се бои, дори от снега! Разцъфтява в края на февруари - март и достига до15см. За предпочитане е да се засажда на слънчеви места през август или септември. Подходящата дълбочина е 7 см. Минзухарите не обичат кисели почви, но може да се добави компост. Цветята изглеждат прекрасно на групички и до каменни участъци в градината.

 

Друг предвестник на пролетта това е НАРЦИСЪТ. Най-подходящо място е полусянката и по-влажно място в градината, а месец преди засаждането почвата се прекопава и наторява. За достигане на максимален ефект от разцъфтелите нарциси се препоръчва засаждане на десетина луковици в близост. Добре е участъкът да е леко приповдигнат за да не задържа вода, в близост до храсти и дръвчета за сянка. От естетическа гледна точка за предпочитане е нарцисите да бъдат на заден план, между многогодишните растения.
Ако правилно сте подбрали нарцисите може техният цъфтеж да ви радва продължително време, а също така с богати цветове и форми, защото те ще увяхват постепенно. Нарцисите прекрасно се включват в красивия венец на пролетта.