Articles - Thumbnails


ТРЕВНИ ПЛОЩИ
Почиствайте тревните площи внимателно с гребло. Има много паднали пръчици, иглови клонки, останала есенна шума. Съберете всичко и минете още един път с гребло. Така ще помогнете на тревата да се изчисти.
Март е подходящ месец за плевене на тревните площи от нежелани треви. Влагата в почвата благоприятства по-лесното изваждане на плевела.
Важно мероприятие е и вертикулерането на тревостоя, известно като аериране. Аератора представлява гребло със зъби във формата на ножове. С него се изваждат мъртвите растителни части, набраздява се почвата, което подобрява въздушния режим.
Разхвърляйте равномерно комбиниран тор /NPK/ с норма 30-40kg. като разпределите върху всички тревни и озеленени площи.
Март месец е и времето за изваждане на косачката. За да я приведем в "топ форма" е нужно следното: силно изхабените ножове ги точим или ги заменяме основно; сменяме маслото на бензиновата косачка и подновяваме въздушните филтри; подвижните части като лагери и лостове ги смазваме; със спрей против корозия изпръскваме неподвижните части. Проверете внимателно кабела.

ЦВЕТНА ЛЕХА
Вече цъфтят ранните луковични цветя - кокиче, крокус, нарцис, лале, див зюмбюл.
Радват ни и с цветове игликата Primula acaulis, и компактната Pulmonaria.
Здравеца Geranium се почиства от кафявите миналогодишни листенца, а прорасналите растения се съкращават.
През март времето е подходящо за изсяване семената на невен.
При Хортензията Hydrangea се прилага лека санитарна резитба. Отстраняват се счупените и сгъстяващи клонки.При по-стари храсти, се отрязват до дъно по-дебели клони. Така храста се подмладява.
Многогодишните растения, цъфтящи през лятото или есента се разделят пролетно време. Тези многогодишни, които цъфтят пролетните месеци, се разделят късна есен или преди раззеленяването им. Основен помощник е градинската вила. С нея се разрохква почвата около растението. Често разделяме коренищата на ръка, но ако са по-големи пак ни помага градинската вила. Разделените части трябва да са най-малко колкото длан. Най-външната страна на туфата е най-жизненоспособна. Оголената средна част от растението може да изхвърлите в компостера. Изрязват се всички счупени, изгнили или болни корени. Разделените части се засаждат на същата дълбочина , както преди.

ЯГОДОПЛОДНИ КУЛТУРИ
При ягодите се почистват и събират миналогодишните листа. Поставя се слама около растенията.
Растенията, които сте зазимили есента, е време да ги освободите, да развържете короните. От средата на март, времето е благоприятно за създаване на ягодови насаждения.

Резитбата при "Кралицата на цветята" - РОЗАТА е важна, като помага да са красиви и цъфтящи през цялата вегетация.
Най-важната и силна резитба е през периода март-април.Така определяме дължината на клонките и големината на храста. Пролетната резитба се казва и санитарна, като при нея се премахват всички загнили, преплетени, счупени и измръзнали клонки.
Розите разделяме условно на 4 любителски групи: Чаено-хибридни, увивни и катерливи , щамбови и каскадни, храстовидни и мини рози.
При чаено-хибридните рози, се съкращават всички изпочупени, преплетени и растящи навътре клонки. Запазваме 4-5 силни, здрави и дебели основни клона. Основните клони съкращаваме като оставяме 5-7пъпки от основата на почвата. Отреза се прави над външна пъпка. Така след израстване ще имаме добре оформен розов храст.
При увивните и катерливи рози, резитбата през първите 3 години е слаба. Важно е през периода да се оформят основните стебла, които се закрепват за конструкцията. Все пак се прави прореждане на заплетените клонки и съкращаване леко на върховете. При сортовете цъфтящи еднократно на пролет не се прави резитба. Цъфтящите няколко пъти през сезона катерливи храсти се подрязват по-силно. Прави се и прореждане на целият храст, като се изрязва до основа някои от по-старите клони. Това спомага за поддържане на по-млад храст, от там и повече цвят.
При щамбовите и каскадни рози, целта при резитбата е запазване форма на короната. Клонките се съкращават от 3-5 та пъпка, като се прави и лека санитарна резитба.
При храстовидните и мини рози се премахват всички счупени, сгъстяващи, измръзнали клонки. Отреза се прави до здрава сърцевина.За дооформяне на храста се премахват и странично израстналите по-стари клона.

ЦЪФТЯЩИ ХРАСТИ И ДЪРВЕТА В ГРАДИНАТА ПРЕЗ МАРТ
Дрянът Cornus mas е един от най-ранните овощни видове, изпълващ градината с цветове. Той предвещава идването на пролетта. Короната на дряна се формира свободно . Отстраняват се само клонките растящи навътре в короната. При застарели видове, се прилага подмладяваща резитба.
Цвят Cornus mas

 

 

 

 

Форзицията или "златен дъжд", Forsythia spp. е наи-често храст или ниско дръвче , оформено като топка. Форзицията е символът на очакването – дали на горещото лято, за което напомнят нейните изгарящи жълти багри, на любовта и щастието, или на нещо лично? Но чувството да очакваш нещо хубаво е прекрасно! Понеже форзицията е ранноцъфтяща,не се прави ранна пролетна резитба. Прочистване се прави преди отваряне на пъпките. Премахват се само счупените и поизмръзнали клонки. Основна резитба се прилага веднага след прецъфтяване на храста.
Миризлив нокът е също силноароматен, раннопролетен храст,
Леската  
Върба
Бадем 
Обикновена джанка 

ЗАСАЖДАНЕ НА ЖИВ ПЛЕТ
Месеците март и април са най-подходящи за създаването на жив плет. Икономически по-изгодно е купуването на растенията на гол корен. Повечето листопадни храсти могат да се закупят така. В контейнер или коренова бала, могат да се закупят видове като туя, тис, лавровишня, рододендрон, магнолия. По този начин по отношение на засаждане спрямо кореновата система, растенията могат да се засаждат целогодишно (освен при отрицателни температури). При избора си на растения, може да подредите цъфтящи храсти, червенолистни, нелистопадни, златни и други видове храсти. Ако заложите само на зелен вариант, то избирате между туя, лавровишня, лигуструм. Предпочетете ли цъфтящи храсти, избора е голям: форзиция, японска дюла, люляк, жълта керия. Интересни са и два сорта върба с различна окраска на кората - с червена и жълта кора. В ниските плетове цветни петна се получават от червенолистния берберис.
За да разположим растенията в права линия, опъваме въже.Изкопаваме рова, като дълбочината зависи от големината на растението. Поставяме растенията на еднакво разстояние едно от друго - при ниски плетове 3-4бр./лин.м., и при високи плетове - 2-3бр./лин.м. Запълнете изкопа, утъпчете с крак и полейте обилно. Подрежете по-силно отгоре, като и изравните клонките. Така ще стимулирате растението да се разклони. За да намалите развитието на плевели, насипете 5см. слой от кора около новозасадените растения. Така и ще намалите транспирацията.

ПЛОДОВАТА ГРАДИНА ПРЕЗ МАРТ
Плодните дръвчета, закупени на гол корен, могат да се засаждат до средата на април. След това засаждайте само контейнерно отглеждани плодни дръвчета. Препоръчваме пролетно засаждане на праскова, нектарина, дюля, киви, лоза, малини и орех.
Примамете птички във вашата градина. Те са добро решение за борба с листните въшки. Окачете къщички за птици на високите дървета. Преди да е почнал петиода за мътенето, някоя двойка птички ще се приютят във ващите къщички,в които да отгледат малките си.
ОРАНЖЕРИЯ И ПАРНИК

Температурите през март са сравнително ниски. Поливайте само при слънчево време, а при необходимост и проветрявайте. При слънчеви дни оставяйте отворена вратата през деня.
Ако сте "опаковали" с фолио за защита от зимните студове оранжерията, то е време да я съблечете. Използвайте облачните дни, за да могат растенията да свикнат постепенно с увеличеният приток на слънце.

РАСТИТЕЛНА ЗАЩИТА
Проверете всички препарати за растителна защита. Не използвайте препарати с изминал срок на годност. Заменете изхвърлените количества с нови. Важно е при необходимост да разполагаме с
нужното количество.