Articles - Thumbnails

  • Лимонът (Citrus limon) е цитрусово, вечнозелено дръвче. Цъфти в бели цветчета с приятен аромат. Може да се отглежда...

  • Април и май са много важни месеци по отношение на грижите за стайни растения , зеленчуковата градина на...

  • Какви са цъфтящите растения през април? Малки растения, декоративни и овощни дървета: пролетта е сезон, пълен...

  • Индекс 1 Обърнете внимание на растенията, които цъфтят през март1.1 Глухарче1.2 Зимна хортензия1.3 Зимен...

Март е месецът, когато пролетното време е благоприятно за работа върху парцели и градини. Това е последният момент за закъснелите да започнат да произвеждат разсад от зеленчуци. Чудите ли се какви цветя и зеленчуци сеем през март ? Проверете таблицата с мартенския график на засяване на цветя и зеленчуци . Вижте какво сеем през март и какви правила да спазваме, за да постигнем най-добрия ефект. Ето тайните на мартенското посяване !

 Какви Зеленчуци Сеем През Март?

В началото на март под тунелите от фолио сеем семена от репички, моркови, спанак, праз, маруля и копър. Покрийте засетите семена с нетъкан текстил, за да ги предпазите от падане на температурата - особено през нощта.

Ако през февруари не успяхме да приготвим разсад от целина, праз, ранни сортове кръстоцветни зеленчуци и маруля, ние ги сеем в първите дни на март . Започваме и производството на разсад от босилек и майорана на первази.
През втората декада на март започваме отглеждането на зеленчуци от пасхар - домати, чушки, патладжан (патладжани) и мицел. Не забравяйте, че това са термофилни растения. Те изискват строго определена температура за поникване. Оптималната температура за домати е 22-25 ° C, за чушки 25-28 ° C, а за патладжани до 28-30 ° C. Поддържането на такива температури у дома не е лесно. За осигуряване на покълващи семена с подходящи термични условия, ние ги сеем в малки саксии, поставени до радиаторите. За да осигурим адекватна влажност на въздуха, покриваме саксиите с дъното на пластмасова бутилка, буркан или ги увиваме с фолио. Контролираме температурата със стаен термометър.
В края на март , когато температурата стане положителна през нощта, можем да засеем зеленчуци с ниски топлинни изисквания в земята. Засяваме грах, широк боб, репички, ранни сортове репички, къдраво зеле, ранни сортове моркови, корен и листен магданоз, пащърнак, зеленчуков спанак, скорцонера и градински копър.

 Добре е да се знае! Препоръчва се към семената на морковите и магданоза да се добавят семена от репички или маруля, които ще поникнат много по-бързо и ще отбележат редовете на зеленчуковата сеитба. Това ще улесни работата по грижите.

Редовно напоявайте и плевете засетите семена и разхлабвайте междуредията. Плевенето е много важно, избягва се съревноваването на зеленчуците с плевелите за вода, хранителни вещества и пространство. Сеитбата в земята може да бъде покрита с агротекстил или перфорирано фолио, за да се ограничи изпарението на водата от горния слой на почвата и да се предпазят нововъзникващите разсад от студове. 

Какви Цветя Сеем През Март?
През март все още отглеждаме едногодишни растения от разсад. През целия март ние сеем термофилни видове в отопляеми помещения, като: циния, газания, перуански хелиотроп, клеоме, декоративен тютюн, пеперуда, китайска астра, импатиенс, снайпер, невен, лъв, градински чай и мексикански невен. Семената се засяват в кутии или мултиплитки. Най-добрият субстрат е смес от торф и пясък (2: 1). В магазините се предлага и специална почва за засяване на семена.

След засяване на семената, леко навлажнете субстрата с вода . Покрийте контейнерите със засети семена с фолио или стъкло, за да осигурите на покълващите растения адекватна влажност на въздуха и след това ги поставете на добре слънчев перваз на прозореца. Сваляме капака, когато семената започнат да покълват, за да осигурим най-добрия достъп до светлина. Оптималната температура за покълване е 18 ° C.
През втората половина на март сеем под фолиеви покрития диморфоза, немезида, тученица с големи цветя, невен, китайски карамфил и градински ад. Покрийте засетите семена с агротекстил, ако има риск от измръзване.

 


В края на март можем да започнем да сеем в земята едногодишни растения с ниски топлинни изисквания. Засяваме ароматизиран грах, блат, трева, тръстика, гипсофила, градински делфиниум и метличина. Семената се засяват на редове или в предавания. Това са растения, които не понасят добре пресаждането, затова трябва да се засяват незабавно на постоянно място.
Март е времето за засяване на трайни насаждения, устойчиви на температурни спадове, директно в земята. Това са: карпатски камбани, орли, гъски и алпийски астри. Можем също да сеем лупин и слънчогледови семки. Посяти по-рано, те ще цъфтят по-дълго и по-пищно.