Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

Лунният календар на градинаря за октомври 2022 г., посочващ дните на пълнолуние и новолуние, както и времето, когато луната е в един или друг знак на Зодиака, ще ви позволи да знаете благоприятните и неблагоприятните дни за засаждане. Календарът ще Ви окаже безценна услуга при планирането на работата в градината
Лунният сеитбен календар за октомври 2022 г. отчита опита, натрупан през годините на наблюдение на Луната. Благодарение на календара ще можете да получите изобилна реколта, без да губите време и усилия в неблагоприятни дни, тъй като ще знаете точно в кои дни трябва да планирате определена работа в градината. Есента е времето за прибиране на реколтата, както и подготовката за зимата, което помага на растенията да презимуват успешно.

Според лунния календар за октомври 2022 г. в първите дни на месеца трябва да се извърши работа за подготовка на резниците за ваксинация. Въпреки факта, че ваксинациите ще се правят през зимата и пролетта, трябва да се подготвите предварително. Освен това всички кореноплодни култури, събрани по това време, ще презимуват добре. В първите дни е време за събиране на зеле.

Още от 1 октомври можете да започнете да подготвяте дървета за зимата и пролетта. Те трябва да бъдат вързани с чул и покрити със смърчови клони. Такава проста техника ще предпази култивираните дървета от изгаряния от пролетното слънце и ще отблъсне атаките на вредители

Според лунния сеитбен календар за 2022 г. 5 октомври е чудесно време за сеитба на зимни култури на открито. На този ден вече можете да започнете да ферментирате зеле за зимата, да събирате морски зърнастец и калина.

На 6 можете с чиста съвест да си уредите почивен ден. Първо, вие сте го заслужили, и второ, този ден е неблагоприятен за каквато и да е работа в градината
На 7 октомври, след почивка с нова сила, можете да започнете да копаете дупки за пролетни насаждения.

На 8-ми потърсете благоприятно място и започнете да определяте реколтата от зеле за зимата.

На 9 октомври можете да засадите, а на 10 можете спокойно да засеете цветя, които са устойчиви на студ
РАБОТА В СРЕДАТА НА ОКТОМВРИ
Лунният календар на градинаря за октомври 2022 г. от 13 до 23 октомври „дава благословия“ на засаждането на култури, растящи над земята. Време е за засаждане на овощни дървета. Засадете цветя, забавлявайте се и бъдете сигурни, че те гарантирано ще бъдат приети и зарадвайте свободното си време с пищен цвят
По това време засадете растения като лук и чесън. Ако искате да увеличите „животните животни“ на стайни растения, тогава е време да започнете да ги засаждате. Едно предупреждение: на 21 октомври Луната е в съзвездието Водолей, така че този ден не трябва да се планира за засаждане и поливане.
В съответствие с препоръките на лунния календар на градинарите и градинарите за октомври 2022 г., на 23 октомври можете да се посветите на поливането. А на 25 и 26 продължете да подготвяте растенията за зимния период: завържете стволовете с чул и покрийте със смърчови клони. Моля, имайте предвид, че 25 октомври е пълнолуние, така че можете да събирате семена. Само не режете и щипете.

На 27 октомври организирайте законен почивен ден за себе си, тъй като този ден не се счита за благоприятен за работа в градината и градината.

28-и е добър ден за засаждане на кореноплодни култури.

На 29 и 30 октомври посветете цялото си време на подрязване на храсти и овощни дървета. Не забравяйте да подготвите резници за пролетно засаждане
Според лунния календар за 2022 г. 31-ви е чудесно време за водоспестяващи поливки. Не забравяйте да поливате дърветата и храстите за зимата. За едногодишни издънки дехидратацията може да доведе до изсъхване от замръзване.

Лехите с ягоди се покриват с покривен материал със слой до 15 см. В наши дни могат да се постигнат добри резултати в борбата с вредителите. Можете също така да направите горна превръзка и торене.
В края на месеца астрите и хризантемите трябва да се режат безпроблемно, след което да се добави чаша пепел под всяко растение. Ирисите и божурите трябва да се пикират, а над розите да се изгради навес.

До края на месеца вече сте събрали цялото зеле, подредили сте го за зимата, но можете да оставите магданоз и целина. Някои градинари оставят малки кореноплодни култури в земята за зимата, за да могат да се насладят на отличния им вкус през пролетта.
Както за всеки друг месец за октомври, има народни знаци, които са нещо като „прогноза за времето“, а за градинарите времето не е последното нещо.

Според народните знаци октомври има седем времена. Този месец и лошото време, и калта „се излива отгоре, помита отдолу“. Октомври е месец, който не се отличава с постоянство.

От средата на октомври ленът трябва да бъде смачкан и смачкан.
Има и знак: ако листът падне отвътре навън, тогава годината ще бъде плодородна, ако обратното, тогава реколтата ще бъде лоша.

Ако през октомври гърми, значи зимата ще е безснежна.

Ако на 1-ви жеравите не бързат да отлетят, тогава студът няма да дойде скоро.

Какво е времето на 4 октомври (Кондратиев ден), такова ще бъде през целия месец.

Ако мравките са събрали големи купчини, очаквайте сурова зима.

Ако през октомври на дъба има много жълъди, тогава зимата ще бъде мразовита