Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

През ноември, градината преминава през много промени и цветовете започват да избледняват, а реколтата намалява. Но за да се радваме на здрави и свежи растения и през следващата пролет, сега е времето да подготвим всяко местенце от градината – зеленчуковата и овощна градина, цветните лехи, тревната площ, домашните цветя и оранжерията.

Ето как да подготвим градината за богата реколта и изобилен цъфтеж през пролетта:
В ЦВЕТНАТА ГРАДИНА

 

Ако още не сте, засадете луковични цветя за пролетни цветове. Сега се садят луковиците на лалета, нарциси, минзухари, кокичета, зюмбюли и други.

Ако искате да имате ароматни зюмбюли за Коледа, засадете луковиците им в саксии в прохладно помещение сега. Прочетете повече за форсиране на луковици.
Проверете дали летните луковици са съхранени правилно и следете за поява на загниване.Сега е моментът да берете и аранжирате в приказни букети последните цветове на хризантеми, далии, хортензии, розмарин, салвия, лавандула и други многогодишни цъфтящи храсти.
Можете да приберете на проветриво място декоративни тикви и кратунки, които по-късно през зимата да използвате за украса.
Направете есенната резитба на розите. Прочетете как да го направите.
Изрежете изсъхналите стебла и листа на божурите. Това ще допринесе за обилния им растеж и цъфтеж догодина.
Добавете торф или компост около коренищата на далиите, за да не замръзнат през зимата или ги приберете в хартиени торби и на проветриво място за следващата година.
Премахнете последните паднали листа от цветните лехи, за да предпазите растенията от голи охлюви.
Привържете стеблата на по-нежните увивни растения ,за да ги предпазите от зимните бури.
В ЗЕЛЕНЧУКОВАТА ГРАДИНА

Започнете да планирате какво и къде ще отглеждате догодина, за да избегнете повторно отглеждане на едни и същи култури, което създава дефицити в почвата и благоприятства развитието на болести и вредители. Зеленчуците могат да се отглеждат в групи по видове: кореноплодни, зелеви, грахови и всички останали (картофи, лук, домати). Редувайте групите и ги отглеждайте на ротационен принцип. Прочетете повече за добросъседството при различните растения.
Сега можете да посеете зимния грах, спанак и марули. Така ще си осигурите ранна реколта догодина.
Сега е моментът да прекопаете и обогатите лехите като внесете оборски тор или торфена смес. Есенното прекопаване подпомага дълбокото аериране на почвата и прочистването й от болести и вредители. Прочетете повече за обогатяване на почвата.
Ако свежата зеленина вече ви липсва, можете да създадете ароматна градинка в домашни условия и цяла зима да имате свежи подправки на трапезата. Прочетете повече за създаване на градинка през зимата в домашни условия.
В ОВОЩНАТА ГРАДИНА

 

Направете резитба на овощните дръвчета.
Засадете новите фиданки и разсади на дребни плодове като малини и къпини.
Редовно проверявайте складираните плодове за болести и, ако намерите болни плодове, ги премахнете, за да не заразят и останалите.
ЗА ТРЕВНАТА ПЛОЩ

Събирайте редовно падналите листа.Ако изчакате падането на последното листо преди да ги почистите, оставяте тревата под студено и влажно одеяло, пълно с гниеща растителност.
Направете есенно аериране на тревния килим.То бързо ще помогне на тревата да укрепне като през направените дупчици или прорези ще може да проникне вода и въздух в дълбочина и в същото време ще облекчи естественото уплътняване на тревните площи.
Подхранете и възстановете тревата в края на сезона.Балансираният минерален състав на Лактофол Комплексен тор за трева ЕСЕН стимулира коренообразуването, помага на тревата да стане устойчива на лоши климатични условия и осигурява доброто презимуване.
ЗЕЛЕНЧУЦИ, КОИТО В МОМЕНТА СА НАЙ-СВЕЖИ, ВКУСНИ И ПОЛЕЗНИ:

 

Зеле (бяло и червено), кейл, брюкселско зеле
Ряпа, моркови, цвекло, целина, артишок
Зимни салати, рукола, див копър, спанак
Тикви и тиквички
Праз лук
Магданоз, кориандър, розмарин, салвия, градинска чубрица
ДРУГИ ДЕЙНОСТИ В ГРАДИНАТА ПРЕЗ НОЕМВРИ

Поливайте външните саксии от време на време, особено ако есента е топла.
Редовно събирайте падналите листа и не позволявайте да загният на земята – това води до развитие на болести и вредители!
Почистете всички инструменти, за да не ръждясат през зимата.
Прочистете и проветрете оранжерията.
Подгответе хранилки за дивите птици. Колкото по-студено става, толкова по-трудно те си намират храна. А най-сложно става когато падне сняг и покрие земята и изсъхналите растения - тогава нито семената се виждат, нито дребните насекоми, с които се хранят птиците. Помагайки на птиците да преживеят зимата, напролет те ще ни се отблагодарят като закусват с вредителите в градината!