Articles - Thumbnails

Често през този месец повишаването на средните температурите над 7°C провокира прибързано развитие при някой по-раните овощни и декоративни дървета и храсти, както и при редица многогодишни зеленчукови и декоративни растения. През февруари не е рядко редуването на топли „ пролетни” и студени „зимни” дни, което може да е опасно за много градински растения. Екстремно ниски температури през този месец се случват относително по-рядко.
Общи съвети за градината:

Може да се започне с обработката на почвата в декоративната и зеленчуковата градина, тъй като в двора обикновено не се прави есенна обработка, сега се дава и основното торене от минерални и органични торове.
През този месец се правят повечето нови конструктивни елементи в градината, като: пътеки, подпорни стени, цветарници, водни площи и алпинеуми.
Направата и зареждането на парник с биотопливо (растителни остатъци и неугнил оборски тор) е най-добрата и евтина възможност, за тези които желаят рано производство на разсади и пролетни зеленчуци, а не разполагат с оранжерия.
При положение, че почвата не е замръзнала в дълбочина всички ремонти на напоителната система и подземната инфраструктура в градината трябва да се правят сега, за да може през март (април) да се засее нова трева на разкопаните участъци.
В края на месеца резниците от овощните и декоративни видове трябва да се заложат за вкореняване, най-добре това да става в полиетиленови тунели или в лехи на открито.
Проверете градинките инструменти, които ще са ви нужни за следващият сезон, ремонтирайте счупените или купете нови, за да ви бъдат под ръка, когато ви потрябват.
Пребоядисването и ремонта на градинското обзавеждане е от голямо значение, когато то е дървеното.
При преовлажняване или заблатяване на отделни участъци от градината трябва да се направят дренажни комини. По квадратна схема при разстояние 1 Х 1 м. ( при големи площи може и на по-рядко) се копаят дупки до порьозният подорен слой. В основата на дупките се насипва чакъл и едър пясък, след което те се засипват.
От изрязаните при зимните резитби клонки се правят колчетата и подпорките, които ще са ни нужни в градината през следващата година.
Извършват се повечето зимни пръскания за борба с болестите и неприятелите по овощните, зеленчуковите и декоративните видове. За провеждането им трябва да са на лице температури над +5 : +10 0С (в зависимост от използваните препарати) и скорост на вятъра под 3м. в секунда.
Грижи за декоративните растения в градината:

 

През този месец се засяват семената за отглеждане на разсад от повечето едногодишни градински цветя. При наличие на топъл парник или домашна оранжерия това може да стане в началото на месеца, а при липса на такива условия към края.

При затоплянето на времето се премахва мулчът, предпазващ многогодишните и луковичните цветя от замръзване.
Можете да се извърши директна сеитба при някой едногодишни видове не понасящи присаждане, различни макове, ешолция, и някой други бързо развиващи се цветя.

Извършва се зимната резитба на широколистните живи плетове.

Извършва се резитба за формиране на короната при бързо растящите широколистни дървета (върби, американски ясен, сребърен и ясенолистен явор, черница и др.).
Възрастните дървета в декоративната градина се нуждаят от премахване на сухите клони (които оставени на тях ще падат на части през цялото лято като замърсяват площите), както и извършване на санитарни и прореждащи резитби, там където това се налага.

Често през този месец се правят резитби на цъфтящите пролетни храсти, което е погрешно. През зимата се извършват резитби само на малка група видове (виж януари). Всички пролетно цъфтящи храсти ( форзиция, жасмин, люляк, майски сняг, филаделфус, дойция, тамарикс, японска дюля и др.) се подрязват след цъфтежа.
При затопляне на времето прегледайте засадените през есента пролетни цветя, ако са изтеглени от студът трябва добре да ги претъпчем, за да уплътним почвата около корените им.

В края на месеца можете да изнесете много от саксийни цветя на остъкленият балкон, където можете да ги подготвите за изнасяне на открито.
През втората половина от месеца започва най-благоприятният сезон за размножаване на стайните цветя, който продължава чек до края на юли.
Грижи за овощните дървета и храсти:

 

Извършват се резитби при ягодоплодните храсти (френско и цариградско грозде, малини, къпини, храстовидни боровинки и др.).
След като премине опасността от измръзване на цветните пъпки и летораслите при лозата (за десертните сортове температури под -16 0С, а при винените -18 0С) може да започне резитбите при асмите и отглежданите незагрибно лози.

При резитбата на лозите трябва да оставяте само чепове с 2 добре развити очи, стрелки с до 6 добре развити очи и плодни пръчки с 8 – 12 и повече добре развити очи. Правилно извършените резитби създават порядък за резитбата през следващата година.
Извършва се двукратно зимно пръскане и третиране на раните от резитбата с 1% бордолезов разтвор, шампион 0.3% или фунгуран 50 ВП- 0.15%. това пръскане е ефективно срещу къдравост, сачмянка, гниене, ръжда, бактериален пригор, то е най-ефикасно при набъбване-разпукване на пъпките.
Провежда се зимната борба срещи червен акар, само при растенията, които са били нападнати през предходната година.

През този месец обикновено протича цъфтежът на дряна по време, на който не бива да безпокоим растенията с каквито и да е грижи и агротехнически операции.
При сухо време ново засадените през есента и зимата дръвчета се поливат.
Ако стратифицираните семена започнат да покарват към края на месеца се внасят в студено помещение или хладилник (когато са малко), за да се забави развитието им поне до средата на март.
Свалят се ловните пояси поставени през късното лято и есента по стволовете на дърветата и се изгарят заедно с неприятелите уловени в тях.
При много топло време можете да предпазите рано цъфтящите видове като бадем, праскова и кайсия от преждевременно развитие и цъфтеж чрез мулчиране на пространството под короната със слама и засенчване на растенията, ако те са по-компактни и това е възможно.
Дейности в зеленчуковата леха:

 

 

Започва постепенното прибиране на презимувалите салати, спанак, зелен лук и зелен чесън.
В началото на месеца в топли парници или оранжерии започва засяването на семена за производство на разсади от домати, пипер, патладжан.

В средата на месеца се засяват семената за производство на салати, а в най-южните и топли райони може да се пристъпи към сеитба на пролетен спанак.

В края на месеца започва засаждането на арпаджик за производство на лук-глави. Оптимални срокове – 25.ІІ.-1.ІІІ. Използват се лукувички с диаметър 8-22 мм. По същото време може да се засади и летен чесън.
За Южна България в края на месеца има подходящи условия за засаждане на рътените ранни картофи и сеитба на зелен грах.
През февруари цъфтят

 

 

НА ОТКРИТО В КЪЩИ
бергения азалия
кокиче камелия
кукуряк колумнея
минзухари някой видове стайни бегонии
паричка хипеаструм
различните видове примули цинерария
миризлив нокът ятрофа

 

SOS !!!

 

Чрез зимни пръскания се води борба със зимуващите по растенията болести и неприятели.
През този месец трябва да се поставят лепливите пръстени по клоните на овощните, които ще заловят презимувалите женски педомерки.
При производството на разсад сериозен проблем може да се окажат различните почвени неприятели като поповото прасе и телените червеи срещу които се залагат отровни примамки.
Сеченето може да саботира производството на разсад, затова трябва да вземете спешни мерки при появата му, като третирате разсада с подходящи фунгициди ( топсин М – 0,1% ; Превикур 607 СЛ – 0,25%; Ридомил голд МЦ 68 ВГ – 0,1% и др.).