Articles - Thumbnails

Градината се събужда…Зеленина и цветя разливат пролетно настроение

Как да се грижим за градината през март

Дребните храстчета се подрязват силно. За големите храсти се знае, че трябва редовно да се формират, малките обаче често са пренебрегвани. Резитбата е много важна за добрия цъфтеж затова скъсете с 10 до 20 см. цъфтящата потентила (Potentilla fruticosa), а калуната (Calluna vulgaris) ежегодно подкастряйте с около една трета. Такава стъпка се предприема и за лятно цъфтящата спирея (Spiraea-Bumalda-Hybriden). Пролетно цъфтящата спирея трябва да се подреже след цъфтежа през април. Лавандулата израства още по-силно след резитба. През зимата изрежете до здраво измръзналите или изсъхнали клонки на кариоптериса (Caryopteris),перовския (Perovskia) и калифорнийски люляк (Ceanothus).

Който иска да се наслади на синята тинтява (Gentiana) не само в планината, но и в градината си има удобен случай за това. Сега е времето за засаждане на всички сортове тинтява. Най-доброто място за тях са наторените лехи. Може да ги засеете в комбинация и други цветя, които заедно влизат в състава на така наречената японска цъфтяща поляна.

Нежната теменужка с прекрасен аромат

Теменужката (Viola odorata) е дребна, но има силен аромат. Между 19 и 20 век тя е била модна като рязан цвят. Разработеният през 1930 г. сорт „Donau“ много прилича на тази историческа теменужка. Тя има много големи тъмновиолетови цветове и много силен сладък аромат. Нейните дълги дръжки предизвикват човек да ги откъсне. „Donau“ се отглежда лесно, стига да не е много топло мястото. Ароматните теменужки обичат студени, проветриви места на шарена сянка. Дребните теменужки могат да станат компания на благородните рози, като се превърнат в килим под тях. Почвата трябва да бъде рохкава и подхранена.

Розите се събуждат

Розите могат да влязат в градината не само през есента, но и през пролетта. Ако ги засадите през март, ще цъфнат след 2 седмици. Розите обичат рохкава, богата на хумус и органични вещества почва, която е обогатена с въздух. Не трябва обаче да е нито много песъчлива, нито много глинеста. Колкото е по-неподходяща почвата, толкова дупката трябва да е по-голяма, за да можете да поставите повече допълнителни подобрители: смесете компост с пясък и глинеста почва в три равни части. В дупката трябва да има място удобно да легнат корените. Чувствителните места на облагородените рози се поставят на 5 см.в земята. Необлагородените рози или тези в саксии се поставят така че корените на храста да се покрият, но основата на клонките да остане свободна. Не внасяйте минерални торове, защото ще им навредят.

Време….да засеете летния разсад

В това време трябва да засявате дребносеменните култури: агератум, лобелия, кученце, петуния, ароматен тютюн, доротеантус и др. Всички тези видове, могат да се засаждат заедно и поотделно. При посяването на семената не се покриват с почва. За удобство не е лошо към почвата да прибавите тънък слой от дребен пясък или перлит, а за по-равномерни посеви, можете да смесите семената с пясък. Сандъчетата с посевите непременно трябва да покриете със стъкло или фолио и често се опръскват с пулверизатор, като не се допуска изсъхването на семената и горния слой на почвата. Следете внимателно поникналите семена, при недостатъчно светлина, те могат много бързо да израстат и да се прекършат.

Не забравяйте да поливате!

Редовното поливане на хвойновите и вечнозелените листни растения, ако не са затрупани със сняг, трябва да се прави и през зимата, тъй като в хладното време влагата се изпарява чрез листата. Когато няма дълго време поливки или почвата замръзне, постъпването на вода в растенията прекъсва. Затова в дните, когато не е студено, поливайте растенията с хладка, в никакъв случай с топла вода, за да не повредите корените.

Стаи и балкон

Големите тераси под покрива и балконите са често заети с големи сандъци с растения. Как да ги засадим, за да са по-трайни? Първо напълнете 1/3 от съда с едър чакъл. Така през сухо време ще се осигурява влага. Отгоре се поставя тънка лента. Тя предотвратява смесването на чакъла с почвените частици. Почвата отгоре не трябва да се сплесква и да е рохкава. Най-добре вземете специална почва за външно или вътрешно озеленяване. Издръжливи на сушата растения, които понасят студа са: перовския, спирея, очеболец, цитизус, пираканта, ерика, бор.

Луковичните цветя в саксия

Каната, далията или гладиолите са цветя, които ни радват с красотата си през лятото. Сега е времето, в което да ги засадите. През зимата луковиците или грудките се поставят в помещения, където няма опасност от замръзване. За да цъфпрез нат лятото, каната и компания трябва да се засадят в края на февруари-началото на март в саксии с прясна почва. Поставете грудките така, че когато ги покриете с почва, слоят отгоре да е толкова дебел, колкото са високи грудките. В началото леко напоявайте. След като се появят първите листа, увеличете водата. През май торете всяка седмица и изнесете навън. Преди това торът в почвата е достатъчен.

Засейте лавандулата

Красотата на лавандулата е не само в цветовете й, но и в нежния аромат на светлозелените й листа. Който иска през тази година да има лавандула в градината си, в края на март трябва да я посее в сандъче на прозореца си.

Съвет: Особено здрави и силни растат сортовете ,,Avenue‘‘,,, Anok‘‘ или ,,Papillon‘‘ ,от които може да се сравните и с разсад. Този вид лавандула обича местата, огряни от слънцето и песъчливите почви и така ще израсте до 50 см.височина.

Как да се грижим за пролетните цветя?

След като прецъфтят лалетата и зюмбюлита, не трябва веднага да се изкопават луковиците им. Това се прави след като увехнат всичките им листа. Идеални за съхранение са хладните мазета или килери. На тяхно място може да засадите лятно цъфтящите цветя както и теменужка, тагетис, копривка или направо микс от цветя, който да ви радва през целия сезон без да изисква особени грижи. Те ще покрият дупките, които повехналите луковични растения са отворили. При растенията, чиито листа все още не са повехнали и до есента изграждат запасите си от енергия и вещества, можете да приложите едно друго решение: поставете съдовете в градината в открита почва. Това може да сторите с игликата. Ако искате да използвате саксиите на цъфтящите през лятото растения, вземете устойчиви на студ видове и ги поставете в градината. Времето през март е благоприятно за това