Articles - Thumbnails

Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса на лятото. Кой не мечтае за него? Всичко обаче започва от малкото семенце. При нас ще намерите изключително разнообразие от семена за домати , които да отгледате в градината си. Стопаните знаят, че за да се радват на добра реколта трябва да полагат непрестанни грижи за доматите. И ако си мислите, че щом започнат да зреят и грижите около тях спират – грешите.
Какви грижи трябва да полагаме за доматите през лятото?

1. Поливане

Разбира се, в горещите летни дни то е много важно. Но също така е важно да го правите и в подходящия момент. Най-добре е да поливате рано сутрин или късно вечер. Освен това трябва да сте умерени в поливането, защото прекалената влажност води до напукване на плодовете. Важно е да поливате корените на растението, а не чрез пръскане, тъй като това е причина за появата на болести по доматите.

Ако отглеждате домати в оранжерия, е важно да осигурите добро проветрение, в противен случай влажността се повишава, а това е вредно за растенията.

2.Торене

То ще подпомогне развитието и укрепването на растенията. Ще станат по-устойчиви на болести и вредители и ще ви радват с вкусни домати. Препоръчваме използването на фосфорно-калиеви торове. Не използвайте торове, съдържащи азот. Той е необходим само в началото на вегетацията, а приложен по-късно води до образуване на голяма листна маса, понижава устойчивостта на растенията на бактериални и гъбни болести, както и води до деформация на плодовете. Много добро влияние имат торовете Био Хийл и Био ланд 4-4-2, които може да закупите при нас.

3. Колтучене

Това е важна дейност, защото заради многото колтуци и плодовете на тях растението не успява да ги изхрани. Затова е много важно да премахвате колтуците и да преценявате кои да оставите, за да успеят да наедреят и да узреят формираните вече плодове. Правилото е, че колкото повече цъфтящи китки има на стръка, толкова по-бавно ще узряват доматите.

4. Прищипване на върха

Това се прави най-вече на високите сортове домати, защото ниските спират сами растежа си. С пречупването на върха давате възможност растението да насочи силата си към изхранване на вече формираните домати и да не губи енергия и хранителни вещества в нарастването на височина.

5. Премахване на листата

Това също е важна дейност, към която трябва да подходите отговорно. Първо, кои листа трябва да откъснете:

- Пожълтелите

- Листата в долната част на растението. Тези до първата китка. Те често се допират до земята и когато поливате контактът с влагата предразполага към гъбни болести. Затова е важно да освободите долната част на стръка.

- Листата над китката с узрели домати. Специалистите съветват над всяка китка с узрели домати да се оставят по два-три листа.

Изключително важно е да имате предвид, че премахването на листата трябва да става постепенно, а не наведнъж, защото това ще стресира растението. Тогава се появяват резки и ръбове по доматите. Правилото е по два-три листа на ден. Извършвайте процедурата сутрин.

Освен това, ако забележите неравномерно узряване на плодовете, най-вероятната причина е недостиг на светлина. Тогава също се налага да отстраните излишните листа.

Източник: Pixabay
Източник: Pixabay
6. Защита от болести и вредители

Август е месецът, когато болестите се активизират, а също така и количеството на насекомите достига своя пик. Затова оглеждайте внимателно растенията и, ако забележите симптоми на заболяване или следи от нападение от вредители, веднага третирайте с подходящ препарат. Напомняме ви, че в периода на плододаване е най-добре да пръскате с биологични продукти. При нас ще намерите био фунгициди и био инсектициди . Те ще ви помогнат да се справите с болестите и вредителите. Препоръчваме ви също още когато избирате семената, които да засеете, да се спрете на хибридните сортове, които са по-устойчиви на болести.

Ако се грижите правилно за вашите домати, те ще ви се отблагодарят с вкусна реколта през цялото лято и дори в началото на есента.