Articles - Thumbnails

Вижте важните правила, които трябва да следвате, за да не унищожите красивите китки
Ако се чудите кога трябва да започнете да подготвяте розите за презимуване, отговорът може да бъде само един: През май! Само здравите, силните и обгрижените растения са способни да се противопоставят на сложните условия на студената есен, суровата зима и коварната понякога пролет.

 

Всеки цветар решава проблемите с укриването на розите по свой начин, опирайки се на своя опит и съвети на опитните специалисти. Предлагаме ви 10 точки по подготовката за зимуването на розите, които в никакъв случай не трябва да правите!

Да бързате с укриването на розите. Първите мразове още не са повод да се хвърляте в укриване на розите. Тези растения са достатъчно студоустойчиви. Нужно е да изчакате спирането на дъждовете и установяването на минусови температури. Най-добре е това да се прави през зимата, но подготовката започва отрано.
Да загребвате клонките на розите в мраза. Студовете правят стеблата на розите чупливи, кората лесно се пука и от това раните стават врата за инфекции. Затова розите трябва да започват да се извиват още в средата на октомври, като леко ги фиксирате с колчета.
Да изрязвате незрелите клонки прекалено рано. Докато е достатъчно топло, такава резитба може да провокира образуването на нови филизи. Тънките клонки след резитба трябва да се обработят с фунгицид.
Да използвате за връзване канап. Връвчиците от естествени материали лесно се намокрят и загниват. За фиксиране използвайте пластмасови щипки или телчици.
Да оставяте листа на стеблата на розите. Дори листата да са здрави, на розите не трябва да оставят никакви листа, тъй като те могат да загният и да предизвикат инфекция на цялото растение.
Да загърляте розите в мокро време. Когато времете е мокро, дори използването на сухи смеси за загърляне не е подходящо. Трябва да изчакате земята да просъхне и тогава да покривате стеблата с пръст, иначе растенията могат да загният. Най-добрият вариант е да използвате смес от узрял компост с пясък и торф.
Да хвърляте върху розите окапалите от тях листа. Това е категорично противопоказно, тъй като по листата може да има различни вредители, които да се запазят до следващата година.
Да слагате стеблата на катерливите рози на земята. Когато прибирате за зимуване катерливите рози, трябва внимателно да свалите плетовете от основата, на която са закачени и да ги сложите на земята, където преди това сте постлали дебел стиропор или пък ред пластмасови бутилки – така клонките ще останат на сухо и няма да ги изядат мишките.
Да укривате розите с полиетилен. Това е най-опасният за растенията през зимата материал, тъй като той задържа влагата, задържа и студа. Така растенията могат да се изпотят и след като настъпи студ – да измръзнат. Освен това под тежестта на снега полиетиленът може да помогне храстът да се натроши.
Да бързате с махането на укритието през пролетта. Трябва да отваряте укритията на розите постепенно, като не забравяте да пазите храстите от яркото слънце, за да не се събудят розите изведнъж и прекалено рано.