Articles - Thumbnails

Времето става все по-хладно. За стопаните това означава само едно – край на сезона. Грешно е обаче да се смята, че с настъпването на студените дни работата в градината е приключила.

 

Всеки градинар ще потвърди факта, че в градината винаги ще се намери нещо, с което да се заемете.

Има пет задачи, с които можете да се захванете сега, преди още студовете да са сковали двора.

 

Първата задача е да приберете късната реколта. В първата декада на октомври можете да събирате реколтата от късните сортове плодове ябълки, круши. В градината ще останат само дюлите и мушмулите. За да могат ябълките и крушите да се съхранят добре, трябва да ги поставите на прохладно място, където температурата е в границите на 0-5 градуса. За съхранение оставете само здрави плодове, избавете се от повредените и натъртените. Препоръчва се също така да сортирате плодовете по размер, да ги наредите по различни кутии или щайги.

 

Прекопайте и мулчирайте. Това е втората ви задача. До настъпването на студовете, докато земята не е замръзнала, трябва да прекопаете с вила почвата около дърветата. Дълбочината на обработка е около 15-20 см.

След като земята замръзне покрийте почвата около стволовете на дърветата с компост, стърготини. Този процес се нарича мулчиране. Почистването на градината включва и изкопаването на ями за новите дървета. Трябва да наторите преди да сте засадили фиданките.

Наторете дърветата с калиеви и фосфорни торове. Това ще им помогне да понесат по-леко зимата.

Стволовете на дърветата трябва да се почистят от старата кора и да се белосат. Белосването на дърветата в различна възраст се отличава. Ако растението е до 5 години, то най-добре е да използвате разтвор на брашно. Дърветата над 5 години трябва да се боядисват с вар с глина в съотношение 2,5 кг на 10 литра вода.

Още един важен момент е почистването на двора от плевели, растителни остатъци и засъхнали клонки.

Нови насаждения. Ако нямате още ябълки и круши в двора си, то краят на октомври е идеалното време за засаждането им. Трябва да направите това поне 15 дни преди настъпването на истинските студове.

Изрежете надземната част на ягодоплодните храсти. Трябва да отделите внимание и на торенето на почвата. Най-добре е да внесете в земята угнил оборски тор или компост, това ще я направи рохкава, въздухо- и водопроницаема. Можете да приложите и зелено торене с фасул, зелената част на морковите или коприва.

Почистване на старите насаждения. Плододаващите храсти цариградско грозде, червено и черно френско грозде имат своя срок на годност – съответно 5-7, 15-20, 5-6 години. След като изтече това време, трябва да ги изкопаете, за да не прехвърлят на съседите си болести и вредители.

Същото трябва да направите и с ягодите след третата година. Лехите с ягоди остаряват и не дават толкова много плод, а след това постепенно отмират и могат да бъдат само преносител на болести и вредители.

По-добре да си засадите нови ягоди на друго място.

Сидератите. Сидератите са растения, които могат да подобрят структурата на почвата, да я обогатят с азот и да не позволяват на плевелите да завземат по-големи територии. Най-подходящите за октомври сидерати са зимната пшеница и ръжта. До настъпването на студовете те ще покълнат и могат да презимуват добре. Ключов момент е поливането им, не трябва да е прекалено обилно.

Покълвайки и разраствайки се, растенията ще направят почвата още по-рохкава и въздухопроницаема.