Articles - Thumbnails

 


В началото на месец май площите, на които ще се засаждат зеленчуци на постоянно място, трябва да се подготвят в градинско състояние. В района след 10-15 май, в зависимост от климатичните условия трябва да започне засаждането на краставиците – (семената се сеят на разстояние 80-90 см между редовете и 35 см вътре в реда). След сеитбата на семената, трябва да се полеят обилно. Разсада за домати се засажда на разстояние 80/35. След засаждането се полива обилно и след прихващането на растенията се загърлят за да се формират бразди в които ще се извършват другите поливки.
През месец май се засяват и се засаждат на открито следните зеленчукви култури:
Бамя
Дини
Краставици
Пъпеши
Чубрица
Пипер късен
Патладжан засаждане
Тиквички
Където е необходимо се изграждат подпорните конструкции, извършва се подсаждане или прореждане на посевите. Основните грижи са насочени към унищожаване на плевелите, поддържане на оптимална почвената влажност, торене (почвено и листно). Започва появата на икономически най-важните болести и неприятели, което изисква своевременна и качествена растителна защита.

При доматите трябва да се обърне внимание на следните заболявания и неприятели:
Картофена мана – профилактично, десетина дни след засаждането на открито се третира с Верита ВГ – 150 г/дка, Куадрис 25 СК – 75 мл/дка или друг регистриран фунгицид.

Доматена листна въшка – при 10-15% повредени растения се третира с Актара 25 ВГ – 6 гр/дка или друг инсектицид.

При разсадните домати – преди разсаждане използвайте един от следните хербициди: Зенкор 70 ВГ – 70 гр/дка, Дуал Голд 960 ЕК – 120 мл/дка, Гоал 2 Е – 100 мл/дка.

Патладжан и картофи – основен неприятел е Колорадския бръмбар. При 5-6 бръмбара на 100 растения се третира с Биская 240 ОД – 20 мл/дка, Вазтак нов 100 ЕК – 10 мл/дка или друг регистриран инсектицид.

Тъй като при тези зеленчукови култури има почти ежедневни беритби, много е важно спазването на карантинния срок на препаратите.