Articles - Thumbnails

  • Август е един от най-критичните периоди за градината. Всяка пропусната или закъсняла поливка сега може да...

  • Тук е средата на лятото - юли, върхът на слънчевите и горещи дни, в които царят едногодишни цветя. В цъфтеж са...

  • Драцената е едно от листнодекоративните растения присъстващи в почти всеки дом поради лесното си...

  •   ДраценаОписание: Повечето видове Драцена наподобяват палми, но нямат нищо общо с тях. Драцена...

С наближаването на празника на цветята настъпва времето, в което подготвяме растенията за топлите пролетни и летни дни. Април е месецът, в който земята се подхранва и растенията се засаждат или пресаждат, подстригват и пръскат срещу вредители.
Ако имате градина, първо трябва да премахнете бурените. Тези неканени гости си проправят път дори и между плочките на градинската пътека. Амониевата селитра или сернокиселият амоняк може да ви помогнат в борбата. Необходими са ви 20 грама от селитрата, а от амоняка 15 г на кв. м. Също така вземете профилактични мерки против появата на вредители и болести. За защита от болести най-използваните са медните и серните препарати. Ако по растението забележите листни въшки, кърлежи или други вредители, измийте го с вода и после направете разтвор от сапунена вода и отвара от тютюн (1:1) или отвара от лайка (1-2 ч. л. на ½ л вода) и го напръскайте.

Ако искате да сеете семена, първо е необходимо да подготвите почвата, като я наторите с угнил оборски тор и прибавите листовка и пясък. След това загладете повърхността и засейте семената на редове или гнезда. Почвеният слой над семената трябва да е тънък и рохкав. Ако семената са много малки, не ги засипвайте с почва, а поставете стъкло или лист хартия. След като покълнат го махнете.

Ако искате да имате разцъфнали цветя през май, е необходимо да са засети предишния месец. През април се засяват семената на многогодишните растения. Когато израснат, се пикират на 10-15 см. разстояние. За да засадите розови храсти, ще трябва да прекопаете дълбоко почвата и да я наторите с хумусни вещества. Използвайте оборски тор и торф. Ако нямате, и грубо раздробен компост ще ви свърши работа. Размесете ги хубаво с почвата.

Сега е времето да направите райското кътче реалност – засейте жив плет, който прекрасно ще оформи градината, също така е време и за едногодишния иберис (Iberis), който образува чудесни бордюри и цветни килими. Не забравяйте да подкъсите моравата. Засадете дръвчетата и храстите и допълнително наторете всички овощни насаждения.

Ако нямате градина, а сте направили зелен кът на балкона, също е време да засеете семената на саксийните цветя. Те са по-деликатни и по-трудно се отглеждат, но внасят уют в дома. Може да засадите семената на бегония, ешолция, салвия, някои кактуси и др. в плитък съд, похлупен със стъкло или хартия. Поддържайте влажна почвата, като пръскате с пулверизатор и поставете съда на топло (20-24ºC). След като се появят кълновете, махнете стъклото и преместете паничките на слънчево място. Ако през по-голямата част на деня балконът ви е силно огрят от слънцето, имайте предвид, че растенията трябва да свикнат постепенно с ярката светлина.

Присадете цветята в по-големи кашпи и ги наторете. Към края на месеца можете да изнесете саксиите с дафиновото дръвче и лимона.