Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Август е един от най-критичните периоди за градината. Всяка пропусната или закъсняла поливка сега може да струва много на добрия вид на градината. В случай на нормален августовски климат, всички тревисти растения, с изключение на най-издръжливите ще изсъхнат и пожълтеят, което придава неприятен изглед на цялата природа. Макар този период да е същинското лято, можем да кажем, че той е превалът към есента и вече трябва да мислим за засаждане на разсада за есенните салати и повечето двугодишни цветя. През август освен редовното поливане трябва да не се забравя и подхранването, което е особено важно за зеленчуковата леха и за овощните, които в момента силно се нуждаят от хранителни вещества. В цветната градина цветовете стават все по-малко особено, ако тя е слънчева. Видовете, които цъфтят сега са едни от най-устойчивите и издръжливи на жега.Дървовидната ружа

 

Започва да цъфти в края на юли и продължава до края на септември, дори до октомври. Най-обилно и с най-едри цветове са растениятата, които са били правилно изрязани през есента или пролетта. Резитбата по време на цъфтежа ще го прекрати за кратко, но след това той се възобновява с по-голяма сила.

Подрумчето

 

Подобно е на маргаритката, но за разлика от нея освен с бели листчета и жълт център цветовете могат да бъдат и изцяло жълти. Подрумчето се цени високо като извънредно издръжливо и обилно цъфтящо от юни до началото на октомври растение. През последните години се забелязва засилен интерес и у нас. Прекрасен вид за места с по-слаба и нередовна поддръжка.

Иберис

 

Късните сортове цъфтят и през същинското лятото, като го правят много ценен. Растенията от този тип не са напълно издръжливи на утежнените условия през този период и се чувстват най-добре на сянка и при осигурена постоянна влажност. Растенията, на които сте осигурили оптимални условия, ще ви радват с чудесните си съцветия и приз първата половина на август.

Малопе

 

Подобно на различните видове слез, малопето е много издръжливо на неблагоприятни условия, но за да имат групите плътна форма и обилен цъфтеж не бива да ги оставяме без грижи.

Обикновеният космос

 

 

Разпространен е и много често се самозасява, като не създава абсолютно никакви грижи. Растенията са много устойчиви и цъфтят обилно. Космосът, произведен от семена, които сте събрали сами или този, който се е самозасял, е много по-ефектен, защото се появяват растения с различен по багра цъфтеж.

 

Бругмансията

 

Това страхотно растение обикновено цъфти два пъти праз лятото. Издържа и по-неблагоприятни условия, което дори се отразява добре на цъфтежа. В момента е най-добрият период за вкореняване на зелени резници от бругмансията. Не забравяйте на есен да я приберете на закрито.

Рудбекията

 

Това цвете спечели сърцата ни с едрите си цветове с изпъкнал конус.

Макар рудбекията да не притежава огромно разнообразие от форми и багри, тя има няколко ясно отличаващи се форми с цвят от тъмно червено до жълто. Растенията са издръжливи, атова могат да се отглеждат с добър успех при не толкова интензивни грижи и в контейнери.

Жлезистата слабонога

 

Това цвете е слабо разпространено, но много красиво, високо растение, което привлича вниманието и с едрите си розови цветове. За доброто си развитие изисква много влага като понася и преовлажняването и слънце до полусянка. Този вид е идеален за озеленяване в близост до водни басейни от естествен тип, с преовлажнена крайбрежна зона или на естествено преовлажнени места.

Къклицата

 

У нас се свързва с голямото си значение в миналото като извънредно вреден и опасен плевел по житните култури. Днес тя е напълно ликвидирана в посевите и може да се срещне много рядко из храсталаци и поляни. В много страни на запад тя се култивира широко като устойчиво и красиво цвете за по-натурални градини. Къклицата е задължителен компонент за всички тревни смески за мавритански поляни, които в момента се предлагат на пазара. Подходяща е за отглеждане и в групи в цветната леха. Растението не понася каквото и да е нарушаване на кореновата система, затова се размножава само чрез директна сеитба и при обработки на почвата около него се внимава.

Камелната

 

Изглежда много необикновено и до голяма степен прилича на отглежданите в къщи традесканции.

Камелината е толкова устойчива, че може да се превърне в истинска напаст. Това растение притежава месесто стъбло и листа, в които натрупва известен резерв от хранителни вещества. Макар цветовете да не са много, едрото растение може да даде много добър ефект, използвано като заместител на тревата на различни неблагоприятни места.