Articles - Thumbnails

Родът Actinidia се състои от 25 вида, произхождащи от Азия. Actinidia kolomikta е един от тези видове, с родина Китай и Япония. Този вид актинидия се нарича Арктическо киви. Сорта Ева "е вариация на женските представители на вида. Тази енергична лоза може да достигне височина 6 м и ширина 5 м. Тя изисква силна поддържаща структура, така че клоните да не се счупят. Листата са с декоративни, зелено оцветени в бяло и розово. От втората година на засаждането, клонките от предходната година цъфтят през май с благоуханни цветове, кремаво-бели и розови.Плододава през септември с яйцевидни плодове с разера на едро грозде. Не се наблюдават вредители или болести. Плодовете са с тънка кожица, сладки и ароматни, този сорт наподобява аромат на киви и череша.Реколта през септември. Запазване на плодовете на хладно и проветриво място. Потребление до ноемрви , декември. Едно мъжко растение може да опрашва до 8 женски.

РЕЗИТБА

Коментари за периода на размера: Премахвате клонките които са плододавали и оставяте клонките формирани през последната година (те ще плододават). Намалете вторичните стъбла на 2/3 ти от дължината им. Отстранете също извитите клонкии мъртвата дървесина. Бъдете внимателни, твърде късната резитба причинява псилно сокотечение, което влияе върху добрия растеж. За подмладяване на стари актинидии е по-добре да се отрежат клонките до най долните разклонения
ЗАСАЖДАНЕ
Период на засаждане: От септември до декември, от март до юни, но може и да се сади в горещите месеци.
Коментари за периода на засаждане: Когато са в контейнери, растението може да бъде засадено през цялата година. Най-добрият период на засаждане обаче остава есента, от септември до декември. Изкопайте много по-голяма дупка от кореновата бала на кореновата система. Подрежете кореновата бала леко с остър инструмент, за да подобрите рътенето на корена. Овлажнявайте корените преди да ги заровите. Поставете храста в дупката, без да го заравяте прекалено много. Покрийте с пръст и редовно поливайте. Добре почистете почвата от плевели наоколо.
ГРИЖИ И ПОДДРЪЖКА
Поливане: Водата да изобилства от април до юли, по-малко през август и септември, така че плодът след това ще има по сладък вкус.
Торене: торете с органична тор или осмокот топ дрес