Articles - Thumbnails


Да отгледаме маслиново дръвче вкъщи
Малиновото дръвче е предизвикателство за любителите на екзотичните растения. То има определени изисквания както към температурата, така и към начина на отглеждане.

Всеки, който е посетил южната ни съседка Гърция, е забелязал, че във всеки двор има поне по едно дръвче. Маслиновата клонка е символът на мира. В Библията пък маслиновото дръвче е символ на възраждането. Често именно тези вярвания подтикват хората да си отглеждат маслина у дома.

Маслината обикновено се отглежда като декоративно растение. През зимата особено в нашите условия за растението е препоръчително да стои на остъклената тераса.Маслина
Маслината (Olea europaea) произхожда от тропическите и централни части на Азия. Тя е известна на хората от повече от 4000 години и се използва за производство на зехтин или за ядене на самия плод. Представлява вечнозелено дърво, което достига височина в природата до 50 м. В зелената градина е много привлекателно със своите листа със сив налеп. Много ценно е качеството на маслините, което им позволява да се възстановят бързо, дори и да се отреже стволът им до земята. Цветовете са ароматни, бели, с кремав оттенък.
Маслината е много засухоустойчиво растение. Тя може да понесе продължителни сухи периоди и при напояването това трябва да се има предвид. Напоява се не често, но обилно. До следващото напояване почвата трябва да изсъхне. Най-добре е да се използва капково напояване.
Растението може да се тори. От декември до края на януари то е в покой, но след това може да се започне внасянето през 15 дни на слабо концентрирани торове и постепенно да се достигне пълната им концентрация. Дървото се отнася добре към торове с високо съдържание на азот. Това води до по-ранно залагане на цветни пъпки.На дървото има два вида цветове: съвършеният цвят, който съдържа както мъжките, така и женските части, и мъжки цветове само с тичинки. При наличието на 2 и повече дървото може да опраши кръстосано, което ще доведе до увеличаването на реколтата. Но получаването на плодове с високо качество и голямо количество се случват само при наличието на сорт-опрашител. Плодът е зелен с костилка, който след пълното си узряване променя цвета си в тъмен или черен. Формата му е кръгла или овална, издължена. От момента на опрашването до достигането на характерния размер на плодовете трябва да минат 90-100 дни.
Маслината се нуждае от продължителен топъл период за пълното узряване на плодовете. Затова през пролетта маслиновото дърво трябва да се държи в оранжерия до настъпването на горещите дни и топлите нощи. Маслините обичат слънцето. Затова трябва да се поставят на топло, слънчево място, където ще се чувстват прекрасно. Цъфтежът им започва през май-юни, когато температурата е по-висока от 18ºС. Маслини могат да се отглеждат навън на места, където зимните температури не падат под -10ºС. При минус 12-17ºС ще замръзнат клонките, а при минус 20-21ºС дървото загива напълно.
Маслините се пресаждат до четвъртата си година ежегодно. След това се прави пресаждане веднъж на 3 години или се изважда горния почвен слой в саксията и се подменя с нов.
Маслината расте практически във всякаква въздухо- и влагопроницаема почва с реакция до рН 8,5. В субстрата трябва да се добавят парчета наситнени дървени въглища.

Маслиновото насаждение се развива бавно. Важен елемент от отглеждането му е търпението. Плодове дават само старите растения. Те са зелени в началото, а после стават лъскави и черни.

Маслиновото дръвче може да се отгледа от костилка. За целта тя се поставя за едно денонощие във вода, след което се посажда в малка саксийка в смес от пясък и почва. Новото растение трябва да се появи около 3 месеца след това.

По-често маслината се размножава чрез отделяне на стъблени резници. Това се прави през лятото. Най-добрата почва за него е кисело-алкалната. Ако е обогатена с витамини и минерали, дръвчето ще има повече листа.

Растението се тори веднъж месечно през пролетта и лятото с тор с високо съдържание на азот. Пресаждане се предприема веднъж на три години през пролетта. Също така всека пролет коронката на дръвчето може да се подрязва и оформя.

Поливането е важно за правилното развитие на маслиновото дръвче. През пролетта и лятото трябва да се полива редовно, като първо се изчака почвата леко да засъхне. Есента поливанията постепенно се намаляват, а през зимата почвата трябва да е суха през повечето време.

Тъй като маслиновото дръвче идва от Средиземноморието, където времето е по-сухо и горещо, то се нуждае от много светлина и топъл климат. Все пак е добре слънцето да не до напича директно през целия ден. Зимата температурата трябва да е не по-малко от 0 градуса.

Маслиновите дръвчета са силни и не се поддават на болести. Сред опасните вредители за тях обаче, са щитоносните и листни въшки.