Articles - Thumbnails

Специализиран почвен субстрат за отглеждане и пресаждане на кактуси и сукуленти.

Почвата за кактуси е известна в цяла Европа, любителите и колекционери на кактуси я използват изключително много за засаждане и пресаждане на кактуси и сукуленти. Почвата за кактуси е изключително популярна и се цени във Франция, Германия, Испания и Португалия.

Характерно за почвеният субстрат за кактуси е балансираното съдържание на високо плодороден бял торф, пемза, пясък, глина и специални добавки за кактусови растения.

Почвата е обезпаразитена и не съдържа ларви на насекоми, мушички, спори от гъби и други вредители.

Почвата има добра хигроскопичност и подходяща за кактуси физикомеханична структура. Това позволява отичане на излишната при поливането вода и предотвратява заблатяване на почвата и загниване на корените на кактуса.

Тази почва съдържа следните хранителни елементи:

Усвоим азот (NH4 +NO3) – то 100 до 300 милиграма на 1 литър субстрат

Усвоим фосфор (P2O5) – от 30 до 100 милиграма на 1 литър субстрат

Усвоим калий (K2O) – м/у 200 и 300 милиграма на 1 литър субстрат

Калиев хлорид (KCL) – 1,3 грама в 1 литър субстрат

Особености на субстрата:

Киселинност (Ph реакция) на субстрата – Ph 6,5 – 7,0 (неутрална реакция)

Обемна плътност на субстрата – 0,90 до 1,00 кг/литър

Почвата за кактуси е отлична за отглеждане на саксийни кактуси, както и за пресаждане на кактуси в нови керамични саксии или пластмасови такива. Характерно за почвата е, че тя се доближава по състав до естествената почва, в която се развиват кактусите.

Както всички професионални озеленители и колекционери на кактусови растения знаят, този вид растения са сукуленти и имат нужда от слънчево място през летните месеци и светло но сухо място през зимата. Най-подходящо място за тях е слънчевото южно изложение.

Кактусите стартират вегетация и цъфтят обикновено през пролетта. Поради тази причина Stender е плодородна почва за кактуси, която е изключително подходяща, защото осигурява необходимите хранителни елементи и така важния за този вид декоративни растения физикомеханичен почвен състав.

Тази кактусова пръст се оцежда добре и осигурява добър въздушен режим при корените на кактусите.

Почвата е подходяща за кактусите като Gymnocalycium, Mamillaria, Parodia и Notocactus, които обикновено цъфтят в нормални домашни условия. Още може да отглеждате и Астрофитум “звезден кактус” / Astrophytum, Великденче / Rhipsalidopsis x graeseri, Епифилум / Epiphyllum, Ехиноцереус / Echinocereus, Лобивия / Lobivia, Опунтиа / Opuntia Ороя / Oroya, Сребърно копие / Cleistocactus strausii, Трънен венец, Исусов венец / Euphorbia splendens / Milii и много др.

Почвата се цени при отглеждане на сукулентни растения като Ешеверия (Echeveria imbricata), Агаве /столетник (Agave Americana), Седум (Sedum sediforme), (Agave victoriae-reginae), изкуствен корал, Юка (Yucca filamentosa 'Golden Sword'), Граптоверия (Graptoveria acaulis), Ледебурия (Ledebouria socialis), Каланхое (Kalanchoe luciae), Сенецио (Senecio antandroi) и много други.