Articles - Thumbnails

За да растят цветята здрави и да ви носят радост с ароматните си цветове, трябва редовно да ги подхранвате. Освен с изкуствените торове и препарати, може да използвате и подръчни материали от кухнята!

Подхранването на растенията им помага да растат здрави, без да се поддават на атаките на вредителите, и насърчава цъфтежа. Ето и някои идеи за естествено подхранване на цветята у дома.

Веднъж на три месеца смесвайте горния слой от почвата с натрошени яйчни черупки, за да зареждате растенията с калций.

Един до два пъти в месеца може да поливате стайните растения с разтвор от мляко и вода в съотношение 1:3. По този начин "награждавате" цветята със солидна доза важни микроелементи.

На две седмици може да обогатявате почвата и с утайката от сутрешното ви кафе, която върши чудесна работа като тор за цветята. Подобен ефект имат и остатъчната пепел от дървени въглища.

Ако пък ви е останала вода, в която сте варили ориз, не бързайте да я изхвърляте в мивката, защото тя също ще ви е от полза в градината. Съдържанието на скорбяла в ориза има положително влияние върху растенията.

И накрая периодично смесвайте състава на използваните чаени торбички с пръстта, за да не се оплакват цветята ви от мушици.

Ако сте запалени градинари и искате да се радвате на здрави и красиви цветя през зимата, наторявайте растенията с органични продукти. Вижте няколко лесни начина за естествено подхранване на растенията.

Органично подхранване на растенията
Запазете утайката от кафе и я използвайте като естествена тор за цветята. Разредете я с малко вода и поливайте два пъти месечно с получения разтвор. По този начин наутрализирате киселинността на почвата, предпазвате растението от вредители и го снабдявате със солидно количество минерали, сред които мед, калий и калций.

Използвайте останалите яйчни черупки за естествено подхранване на вашата градина. За целта оставете ги да се изсушат и след това ги стрийте на прах. С него поръсвайте почвата на растенията на 10-15 дни, за да ги заредите с необходимата доза калций. По този начин цветята стават по-здрави, с добре развита коренова система.

 Естествено подхранване на цветята

Нарежете бананова обелка на кубчета или ивици и ги заровете в почвата на растенията. Хубаво е да са по-близо до корените, но внимавайте да не нараните растението при разрохкването на почвата. Обелките от банани са добър начин за естествено подхранване в градината, защото стимулират растежа на цветята и ги снабдяват с калий. 

Поливайте по-слабо развитите растения със специален билков разтвор. За целта направете отвара от 1л вода и 20г лайка и след като се охлади, разредете с още вода. Използвайте сместа за подхранване на зелени растения – така запазват лъскавината на листата си.

Дръжте клечка кибрит с главата надолу, заровена в саксията. По този начин зареждате почвата с фосфор и предпазвате растението от вредители.

Наторявайте цветята веднъж месечно, като ги поливате с вода, в която сте варили небелени картофи.

Други необичайни практики за естествено наторяване: посипване на почвата с пепел от камината или с талашит от клетка на заек или хамстер, заравяне на клечки за зъби, поръсване на почвата със стар хляб или мюсли, поливане с изветряла бира.

Тайната на красивото стайно цвете е проста: растението трябва да се подхранва, иначе не очаквайте от него пищни листа, нито качествен цъфтеж.

Когато растението продължително време изпитва глад за хранителни вещества, обикновено това води до заболяване.

Но как правилно да съставите менюто за зелените любимци, като имате предвид техните различни вкусове?

1. Практически всички цветя и растения обичат захар, а кактусите – най-много.

Можете преди поливането им да поръсите 1 ч. л. захар (при диаметър на саксията около 10 см) по повърхността на почвата или да напоите растението със сладка вода (1/2 ч. л. захар на 1/2 ч. ч. вода).

 2. Добър ефект дава подхранването на красиво цъфтящите с рициново масло (1 ч. л. на 1 л вода) по време на появата на пъпките.

3. Много полезна за растенията е дървесната пепел (в качеството на тор и за профилактика на заболявания).

За приготвянето на разтвор сложете 1 с. л. пепел в 1 л гореща вода и оставете да кисне 1 седмица, като разбърквате понякога. Поливайте с този разтвор веднъж на 10 дни.

 4. Растенията могат да се поливат и с настойка, приготвена по следния начин: вземете корички от нар или някакъв цитрусов плод. Залейте ги с вода и ги дръжте денонощие. След това можете да я използвате.

5. Имунитетът на стайните растения се повишава отлично с опръскването с разтвор на аспирин. Една таблетка се разтваря в 1 л вода.

6. Разреденият сок от алое също е подходящ за всички стайни растения. Трябва 1 ч. л. сок да разредите в 1,5 л вода.

7. Фикусът може да се полива веднъж в месеца с подсладена вода. На 1 л вода сложете 1 ч. л. захар. Листата на тези растения могат да се трият с прясно мляко. Това ще придаде на петурите блясък и красота.

 8. Гъбената настойка ще помогне на вашите растения да изглеждат здрави и красиви. Накиснете наситнените гъби в пропорция 1:1.

След денонощие излейте водата, а гъбите накиснете още веднъж, пише „Уикенд“. След денонощие гъбената вода е готова за поливане.

9. Теменужките обичат следното подхранване: вземете ампула витамин В12 и я разредете в литър вода, която е престояла.

Можете да подхранвате теменужките с такъв витамин два пъти на месец.

10. Банановата кора, която е богата на калий, магнезий и фосфор, може да се използва при пресаждането на цветята.

Върху дренажния слой поставете слой ситно нарязани или смлени бананови кори, засипете ги с почва и засадете растението.

Течен тор за орхидеи с екстракт от водорасли и NPK 13-13-13
ОрхиТ -21

250 ml

Балансираната формула от N-P-K (13-13-13)
от макроелементи и допълнителните микроелементи спомагат за по-пълното усвояване на хранителните вещества. Екстракта от водорасли подпомага за изграждане на устойчивост и имунитет на орхидеята.

Подържа pH ниво – 4-5 – оптимална за орхидеи.

Внимание! В ОрхиТ -21 има хормони на растежа:
ауксин – за развитие на кореновата система;
цитокинин – за образуване на цветоноси.
Течен тор за орхидеи – ОрхиТ -21, е добре да се прилага:
регулярно – за подържане на кореновата система и цветоносност, създаване на условия за по-пълноценно усвояване на хранителните вещества в почвата – през 30 дни по 4мл (една капачка на продукта)/литър вода.
при стресови състояния – пресаждане, стрес и температурни промени – веднъж на 15 дни по 4мл (една капачка на продукта)/литър вода.
Съдържание течен тор за орхидеи ОрхиТ-21:
Общ Азот – 13.20%
Нитратен азот – 7.50%
Амониев азот – 5.70%
Фосфор – 13.20%
Калий – 13.20%
Магнезий – 1.00%
Манган – 0.048%
Желязо – 0.096%

Бор – 0.019%
Мед – 0.048%
Цинк – 0.048%
Молибден – 0.0008%
Кобалт – 0.0008%
Екстракт Keplak – 18.40%
рН – 4.0÷5.0

Продуктът е предназначен за употреба само при саксийни растения.
Да не се прилага върху открити площи.