Articles - Thumbnails

 

Глициния – тази красива лиана може да обгърне фасадата на къщата, беседката, оградата или да бъде покрив на перголата. Пищната красавица цъфти през май и юни с ароматни бели, розови или сини цветове. Може да достигне до 20 метра височина. Нуждае се от ярка слънчева светлина. Добре е да се правят поне 2 резитби през пролетта (март – април) и през лятото (юли – август). Студоустойчиво растение е.

Дипладения – представлява бързорастящо, пълзящо растение, което може да достигне до 5 метра височина. Цъфти в ароматни цветове, обагрени в бяло, жълто, розово и червено. Цъфтежът й продължава през цялото лято – от юни до септември. Обича светли и полусенчести места, трябва да се предпазва от силни, преки слънчеви лъчи. Нуждае се от умерено поливане. Имайте предвид, че всички части на растението са отровни!

Лоницера (Орлови нокти) – цъфти продължително в многобройни цветове. Развива се бързо и е зимоустойчива. Отглежда се лесно от резници. Излъчва приятен аромат и е чудесна декорация за градината, оставена да се катери по огради, арки, дървета и живи плетове. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, лилаво и червено. Расте както на слънце, така и на сянка, понася течение. Нуждае се от богата почва.

Пандорея – представлява вечнозелена тропическа лиана с невероятно красиви цветове. Цъфти от април до ноември. Чувства се добре на слънчево място, но може да понесе и леко засенчване, издържа температури до – 5 градуса, затова трябва да презимува на закрито. През лятото се полива обилно, а през зимата – умерено. Харесва, богата на хумус, почва с добър дренаж.

Жасмин – ароматът на жасмин е един от най – харесваните и предпочитани в козметиката и парфюмерията. Освен с прекрасното си ухание, жасминът е привлекателен и с красивите си бели цветове. Засадете го на слънчево място, поливайте редовно и подрязвайте наесен след прецъфтяване.

Клематис – тази красива многогодишна лиана е любима на много градинари заради очарователните си цветове и многобройните възможности, които предоставя за оформяне на пространството. Обича слънце и плодородна почва. Трябва да се пази от силен вятър. Студоустойчиво растение е и може да презимува на открито, но не трябва да се допуска преовлажняване на почвата през зимните месеци.

Хидрангея (Хортензия) – красиво пълзящо растение от семейството на хортензиите. Цъфти от пролетта до есента в бяло, синьо, розово, червено. Расте добре както на слънце, така и на сянка. Полива се обилно от пролетта до есента.

Хоята е род с над 200 вида тропически катерливи растения с произход Индия, Китай и Австралия. Може да я срещнете по име като Восъче. Кръстена е на ботаника Томас Хой.
Хоята е вечнозелена лиана или малко храстче, с пълзящи, тънки и дълги стъбла, които могат да достигнат дължина 4 метра. Листата на различните видове са най-разнообразни. Цветовете са бели, жълти, розови и силно ароматни. Всеки цвят има форма на петолъчка. Някои видове се отглеждат и в градината.

Най-популярни сортове са:
Hoya bella
Hoya carnosa
Hoya carnosa variegata
Hoya kerii
Hoya multiflora

Растението не е капризно и се отглежда лесно, стига да се спазват някои правила.

Място: Хоята расте чудесно на закрито и предпочита ярка, малко пряка слънчева светлина. Може да изтърпи доста ниски нива на светлината,но ще нараства изключително бавно и няма да цъфти. Предпочита умерените температури. Зимата обича прохлада (12-14 градуса).

Грижи: Полива се обилно в периода на активен растеж. Зимата поливките се намаляват - умерени до слаби. Листата редовно се пулверизират. Когато цветовете се появят, трябва да се внимава да не се намокрят чрез оросяването. Прецъфтелите съцветия не се махат - на тяхно място се появяват нови, понякога повече. Ароматните цветове се появяват края на пролетта, началото на лятото. Това е периодът, в който растението не се "притеснява". Всякакво местене, пресаждане и прочие може да му попречи на цъфтежа. Пресажда се когато няма цвят, само ако е необходимо. Подходящо време за това е пролетта.

Размножаване: Размножава се изключително лесно, с резници от добре развити стъбла. Докато се развие хубава коренова система на новото растение, е необходимо по-голямо засушаване на почвата и повече оросяване.

Съвет на градинаря: Хоята е подходяща за висяща кошница, за катерене по решетка, стена и други. Може да се осуче около тел с различни форми, което ще я направи изключително атрактивно растение.

Описание:  Многогодишно вечнозелено полухрастче с игловидни, твърди и доста бодливи листа. Листата са тъмнозелени, 1.5 -3 см дълги, събрани в приосновна розетка. Коренището е вдървеняло, дълбоко, централно и слабо разклонено. Макар и сравнително бавнорастящ, с течение на времето акантолимонът покрива плътно големи площи. Родина на акантолимона са планините на Армения и Турция, където расте на височина 1500-1900м. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер:  Височина 5-10 см, ширина 50-60 см и повече с течение на времето.
Декоративност:  Декоративен цъфтеж и красива, вечнозелена листна маса.
Цъфтеж:  Цветоносът е 7-8 см висок и изправен, съцветието е връхно, класовидно. Отделните цветчета са розови, до 1 см в диаметър. Цъфти през юни-юли.
Отглеждане:  На сухо, слънчево, много добре дренирано място. Почвата трябва да е богата на калций. Не понася преовлажняване. Успешно се развива и на бедна почва. Отглеждан правилно, акантолимонът може да живее десетки години.
Използване:  В алпинеуми и скални кътове. Засаден около огромно камъни и валуни, акантолимонът бавно но сигурно ги обгръща с плътната си листна маса. Много рядко и необичайно изглеждащо, но много красиво растение.

Рoза (Rosa

най-използван е многоцветният храст със стелещи се стъбла Rosa multiflora thumb. - цветовете са бели или розови, многобройни, дребни, без аромат и събрани в метлици. Цъфтежът е през периода юни-юли. Видът е бързорастящ, студоустойчив и понася много добре климата у нас. Видът Rosa banksiae е вечнозелен, със стелещи се до 6м стъла, без бодли. Цветовете са дребни, бели до жъленикави, имат лек аромат и са събрани в щитовидни съцветия. Цъфтежът започва през май и продължава до август. Като цяло, всички сортове са много красиви и непретенциозни към условията на отглеждане.

Цъфти през май и юни с ароматни цветов, преминаващи от бяло към розово и наподобяващи на извити орлови нокти. По отношение на почвата този вид е невзискателен. Добре е да се подхранва през лятото за по-обилен цъфтеж. Вирее на слънце или шарена сянка. Чудесен е за озеленяване на пейки, перголи, беседки, огради и други архитектурни елементи.