Articles - Thumbnails

Описание:  Многогодишно вечнозелено полухрастче с игловидни, твърди и доста бодливи листа. Листата са тъмнозелени, 1.5 -3 см дълги, събрани в приосновна розетка. Коренището е вдървеняло, дълбоко, централно и слабо разклонено. Макар и сравнително бавнорастящ, с течение на времето акантолимонът покрива плътно големи площи. Родина на акантолимона са планините на Армения и Турция, където расте на височина 1500-1900м. Напълно зимоустойчиво растение.
Размер:  Височина 5-10 см, ширина 50-60 см и повече с течение на времето.
Декоративност:  Декоративен цъфтеж и красива, вечнозелена листна маса.
Цъфтеж:  Цветоносът е 7-8 см висок и изправен, съцветието е връхно, класовидно. Отделните цветчета са розови, до 1 см в диаметър. Цъфти през юни-юли.
Отглеждане:  На сухо, слънчево, много добре дренирано място. Почвата трябва да е богата на калций. Не понася преовлажняване. Успешно се развива и на бедна почва. Отглеждан правилно, акантолимонът може да живее десетки години.
Използване:  В алпинеуми и скални кътове. Засаден около огромно камъни и валуни, акантолимонът бавно но сигурно ги обгръща с плътната си листна маса. Много рядко и необичайно изглеждащо, но много красиво растение.