Articles - Thumbnails

Хоята е род с над 200 вида тропически катерливи растения с произход Индия, Китай и Австралия. Може да я срещнете по име като Восъче. Кръстена е на ботаника Томас Хой.
Хоята е вечнозелена лиана или малко храстче, с пълзящи, тънки и дълги стъбла, които могат да достигнат дължина 4 метра. Листата на различните видове са най-разнообразни. Цветовете са бели, жълти, розови и силно ароматни. Всеки цвят има форма на петолъчка. Някои видове се отглеждат и в градината.

Най-популярни сортове са:
Hoya bella
Hoya carnosa
Hoya carnosa variegata
Hoya kerii
Hoya multiflora

Растението не е капризно и се отглежда лесно, стига да се спазват някои правила.

Място: Хоята расте чудесно на закрито и предпочита ярка, малко пряка слънчева светлина. Може да изтърпи доста ниски нива на светлината,но ще нараства изключително бавно и няма да цъфти. Предпочита умерените температури. Зимата обича прохлада (12-14 градуса).

Грижи: Полива се обилно в периода на активен растеж. Зимата поливките се намаляват - умерени до слаби. Листата редовно се пулверизират. Когато цветовете се появят, трябва да се внимава да не се намокрят чрез оросяването. Прецъфтелите съцветия не се махат - на тяхно място се появяват нови, понякога повече. Ароматните цветове се появяват края на пролетта, началото на лятото. Това е периодът, в който растението не се "притеснява". Всякакво местене, пресаждане и прочие може да му попречи на цъфтежа. Пресажда се когато няма цвят, само ако е необходимо. Подходящо време за това е пролетта.

Размножаване: Размножава се изключително лесно, с резници от добре развити стъбла. Докато се развие хубава коренова система на новото растение, е необходимо по-голямо засушаване на почвата и повече оросяване.

Съвет на градинаря: Хоята е подходяща за висяща кошница, за катерене по решетка, стена и други. Може да се осуче около тел с различни форми, което ще я направи изключително атрактивно растение.