Articles - Thumbnails

 

Глициния – тази красива лиана може да обгърне фасадата на къщата, беседката, оградата или да бъде покрив на перголата. Пищната красавица цъфти през май и юни с ароматни бели, розови или сини цветове. Може да достигне до 20 метра височина. Нуждае се от ярка слънчева светлина. Добре е да се правят поне 2 резитби през пролетта (март – април) и през лятото (юли – август). Студоустойчиво растение е.

Дипладения – представлява бързорастящо, пълзящо растение, което може да достигне до 5 метра височина. Цъфти в ароматни цветове, обагрени в бяло, жълто, розово и червено. Цъфтежът й продължава през цялото лято – от юни до септември. Обича светли и полусенчести места, трябва да се предпазва от силни, преки слънчеви лъчи. Нуждае се от умерено поливане. Имайте предвид, че всички части на растението са отровни!

Лоницера (Орлови нокти) – цъфти продължително в многобройни цветове. Развива се бързо и е зимоустойчива. Отглежда се лесно от резници. Излъчва приятен аромат и е чудесна декорация за градината, оставена да се катери по огради, арки, дървета и живи плетове. Цъфти от юни до септември в бяло, жълто, лилаво и червено. Расте както на слънце, така и на сянка, понася течение. Нуждае се от богата почва.

Пандорея – представлява вечнозелена тропическа лиана с невероятно красиви цветове. Цъфти от април до ноември. Чувства се добре на слънчево място, но може да понесе и леко засенчване, издържа температури до – 5 градуса, затова трябва да презимува на закрито. През лятото се полива обилно, а през зимата – умерено. Харесва, богата на хумус, почва с добър дренаж.

Жасмин – ароматът на жасмин е един от най – харесваните и предпочитани в козметиката и парфюмерията. Освен с прекрасното си ухание, жасминът е привлекателен и с красивите си бели цветове. Засадете го на слънчево място, поливайте редовно и подрязвайте наесен след прецъфтяване.

Клематис – тази красива многогодишна лиана е любима на много градинари заради очарователните си цветове и многобройните възможности, които предоставя за оформяне на пространството. Обича слънце и плодородна почва. Трябва да се пази от силен вятър. Студоустойчиво растение е и може да презимува на открито, но не трябва да се допуска преовлажняване на почвата през зимните месеци.

Хидрангея (Хортензия) – красиво пълзящо растение от семейството на хортензиите. Цъфти от пролетта до есента в бяло, синьо, розово, червено. Расте добре както на слънце, така и на сянка. Полива се обилно от пролетта до есента.