Articles - Thumbnails

Пълзящите (увивните) растения са растения, които не се издигат високо над земята поддържани от собственото си стъбло, но могат да се изкачват нагоре като например се увиват около други растения и подпори или използват неравности по скали, фасади на сгради и т. н. за да се прикрепят към тях. Широкоизвестни многогодишни пълзящи растения са лозата и бръшляна. Някои видове растения винаги растат като пълзящи, докато други, като бръшляна, растат като ниски храсти ако нямат по какво да се изкачват или като пълзящи когато има по какво.

Хоята (Hoya) е род, съдържащ 200-300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. Широко разпространени са в Южна Азия, Индия, югоизточен Китай до Австралия и Полинезия. Често изполвано име за тези растения е восъче или просто хоя. Наречена е от ботаника Робърт Браун в чест на приятеля му, също ботаник, Томас Хой.

Хоите са вечно зелени катерливи лози или лиани, израстват от 1 до 10 m или повече, ако има за какво да се захванат. Листата им са насрещно разположени, с големина от 5-30 cm дължина, типични сукуленти, някои видове са с вариегатни листа или нашарени с малки сребристи точки.Цветовете са събрани в грозд, като дръжките са разположени радиално във всяко съцветие и имат дължина от 2 до 7 cm. Цветовете са с размери от около 1 cm в диаметър, с твърдички дебели восъчни листчета с цветове от бяло до розово или жълто. Ухаят сладникаво и отделят нектар.Много от видовете хоя са популярни домашни растения – например Hoya carnosa, която е отглеждана заради атрактивните си листа и силно ароматните си цветове. Селектирани са и хибриди за градинско отглеждане в субтропичните райони. Хоите предпочитат ярка индиректна светлина, но могат да виреят и при сенчести условия, което забавя растежа и цъфтежа.

Хоята е род, съдържащ 200-300 вида тропически катерливи растения от семейство Олеандрови. Широко разпространени са в Южна Азия, Индия, югоизточен Китай до Австралия и Полинезия. Често изполвано име за тези растения е восъче или просто хоя.