Articles - Thumbnails

Пълзящи растения
Те имат стъбла, които в периода на растеж се нуждаят от опора, за да растат нагоре, или се оставят да висят надолу извън съда. Много(но не всички) сортове се използват и по двата начина. Катерливите се закрепват около пръчки, връв, метални решетки, телени обръчи или вертикални стълбове. Засаждат се в прикрепени към стените саксии, за да служат като естествена рамка на прозорец или пък се закрепват за големи прегради, за да разделят помещение. Пълзящите се розпростират хоризонтално като зелен килим към вътрешни градини или се стелят извън саксиите или висящите кошници.Катерливите и пълзящи растения са подходящи за дома. Много познати сортове принадлежат към тази група. Когато ги отглеждате като катерливи, е добре да не завързвате всички стъбла към една опора - по-красиво ще бъде, ако разположите стъблата върху решетка или на няколко летвички, прикрепени в саксията. Когато ги глдате като пълзящи, понякога е необходимо от време на време да пензирате, за да ограничите удължаването на стъблото.
Примери: Сциндапсус, Фикус пумила, Филодендрон сканденс, Хедера.

 Екзотичната красавица Дипладения (позната и като Мандевила) произхожда от тропическите гори на Централна и Южна Америка. Там се отглежда и на открито. По тези ширини я наричат "Бразилски жасмин". В нашата климатична зона растението се отглежда като многогодишен саксиен вид, който през лятото се изнася на открито, но със застудяването се прибира в помещение. От рода Дипладения (Dipladenia, Mandevilla) са известни над 120 вида едногодишни или многогодишни лиани. Като декоратвни се отглеждат предимно многогодишни хибридни форми.Дипладенията обича температура през лятото около 20-25 градуса, през зимата трябва да се държи при около 12-13 градуса, а дипладения лакса при около 10 градуса. През март растенията се пренасят в малко по-топло помещение, където температурата е в границите на 16 градуса. Прохладното презимуване е нужно заради залагането на цветните пъпки и последващият цъфтеж през лятото. Дипладенията е светлолюбива. През лятото се нуждае от пълноценно слънчево огряване, но в най-горещите часове тя се нуждае от засенчване. Тогава ще трябва и по-обилно да поливате растението, за да може субстратът да е винаги влажен.  През есента до ранна пролет поливането се разрежда, като не се оставя почвата напълно да изсъхне. От март до август пръскайте често листата, но пазете цветовете.

Торене: За да е здраво растението, от април до септември се нуждае от подхранване през две седмици. Използва се комплексен тор за декоративно-цъфтящи стайни растения. В период на растеж от март до август се извършва често оросяване, но така, че  водата да не попада на цветовете. Пресажда се всяка година през пролетта от март до април. Почвата трябва да бъде хранителна : 2 части чимовка, 1 част листовка, 1 част торф и 1 част пясък. Добрият дренаж е задължителен. Дипладенията се размножава чрез резници, които се взимат от върховете на растението през пролетта или началото на лятото. Те се вкореняват в оранжерия или покрито с найлон сандъче в стаята, като температурата, която трябва да осигурите е 18-23 градуса.За да ограничине вертикалния ръст на растението през есента след цъфтежа трябва силно да го подкастрите, тъй като цветове се появяват само на младите филизи. 

Дипладенията се среща в различните справочници под названието мандевила. Макар това да са съвършенно различни родове , те си приличат, а и обитават едни и същи райони. Различават се само по строежа на цветовете.
В европейските страни с топъл климат Дипладения превъзходна ( като най студоустойчива) се отглежда на открито , направо в почвата, получило е названието си „чилийски жасмин”.

Листата жълтеят и падат – ако е прекалено студено зимата и горещо през лятототo. Спазвайте режим на поливане през зимата. Избягвайте преполиване.

Листата са бледи, цветовете малки и малко на брой, цъфтежа е кратък- недостатъчна светлина.Слабо засенчване в горещите часове.Листата бледнеят и увисват, цветовете не се държат дълго и падат – прекалено сух въздух. Поставете саксията на широка подложка с мокър пясък или керамзит и оросявайте растението сутрин и вечер, когато върху него не пада слънцето. Ако саксията е в градината полейте обилно около него.

Растението расте и цъфти слабо ако не му стигат хранителни вещества – подхранването трябва да се провежда  цяло лято. Тъй като при благоприятни условия дипладения  цъфти през цялото лято. При това, всички цветове издържат по 2 седмици на възрастните растения  може да разцъфтят по 50 до 80 цвята. Това е наистина великолепно растение за зимната градина или оранжерия.