Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

Виолетки - това са стайни растения, които са на вкус-голямата част от, в края на краищата, кой не иска да има собствен прозорец, най-сладкото цвете, което цъфти почти през цялата година?
Освен това, ако се вярва на мнението на опитни специалисти, домашна виолетов не изисква много внимание и усилия от своя господар, се получава, ако се получи по растението, може да осигури на себе си красота, която радва окото и на практика не отнема време!
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Но все пак, струва си да се отбележи, че расте такова домашно растение и да се постигне постоянен цъфтеж - не е толкова лесна задача, особено за начинаещи градинари. Някои специалисти като цяло твърдят, че виолетов - ексцентричен цвете, което не се получи подходящи грижи, норовит бързо ще загине.


Така че на кого да вярваме? На всъщност, saintpaulia, както още се нарича стаен виолетово, растение, е доста скромна, макар че, разбира се, за да се постигне красива и гъста цъфтежа, все още е необходимо да се познават основните характеристики на това растение.
Интересно, в домашни условия виолетово започна да расте, не чак толкова отдавна, кои-то преди сто години, оттогава тя се превърна в предпочитано растение много градинари, както и разнообразие от неговите разновидности е в състояние да съблазни почти всеки, който отиде в цветарски магазина.
Домашни стайни теменужки изискват специални грижи, ако следвате всички тънкости на отглеждане, а след това в резултат на това може да расте красиво, добре неспирно, непрекъснато цъфтящи и успешно размножающееся растение.
Придобиваме виолетово дома си

Когато отидете в магазин за цветя, това, което е сигурно, растеряетесь, защото пред вас да срещнете десетки от най-необичайните и невероятни сортове: има теменужки с двойни и бахромчатыми пъпки, цветя могат да бъдат боядисани в един цвят, а могат да бъдат многоцветными, с модели и преходи, комбинират в себе си няколко нюанса, нощни или дневни.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Сложността грижа за фиалкой не бъдат променяни в съответствие със сложността си на модела, така че смело изберете точно онази, която хареса най-много.
Когато сте решили с разнообразие, трябва внимателно да се види красива, защото тя трябва да бъде абсолютно здрава и силна, тъй като болните растения понякога не успяват да растат дори най-опитните производителите.
Непременно обърнете внимание на листа: те не трябва да бъдат покрити с някакви съмнителни петна или леки преходи, най-вероятно, това е болно растение. Погледнете точката на растеж: тя не трябва да бъде прекалено тугая, обеднялата или с признаци на загниване.
Хубаво би било да е на гърне е определен сорт, както и датата на засаждане на растенията, това е важен момент, иначе после ще трябва да търси името на своя виолетки, на око.

Не забравяйте, че виолетов се страхува от хипотермия, затова през зимата я по-добре да не се купуват, а ако все още трябваше, а след това помолете продавача за 3-4 дни, преди покупка не се полива с нея.
Преди изпращането на облицовам растение в няколко слоя вестник, след което приберете в найлонова торбичка. Ако след транспортиране някакви листа повредились или счупени, те трябва да се отстранява внимателно с контакти.
Къде и как да се постави нова любимицу?

Не забравяйте, че теменужки - растения светлина-любящ, но, въпреки това, те не понасят преките слънчеви лъчи. Най-идеалното място, където процеса на отглеждане ще се случи по-лесно място, това източни и северни прозорци на апартамента, но не южни.
Ако нямате възможност да поставите цвете до желаното място, след това на западния прозорец трябва да потъмнее, особено след обяд, най-добре е за тези цели ще отговарят на обикновен тюл.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Ако в същия прозорец, напротив, почти е лишено от слънчева светлина, е най-добре да се оборудват с рафтове с изкуствено осветление, което ще позволи на малка площ да поставите достатъчно голям брой растения. Като цяло, виолетов трябва да получават дневно осветление по 10-12 часа на ден, не забравяйте, че липсата на осветление за такова цвете е също така вредно, както и неговият излишък.
След като сте взели решение за място за вашия нов растения, трябва да се обърне внимание на гърненце, в който е поставена. Много опитни цветари препоръчват да се предпочита пластмасов гърнетата - и евтини, и е практично, но са подходящи и керамични саксии, там може, така да се каже, дело хозяйское.
Много от начинаещите цветари не могат да разберат, защо изчезва виолетов, в края на краищата, всички условия са изпълнени, а тя и растат слабо и не цъфтят иска. Може би всичко е въпрос на неправилна контейнер: в идеалния случай, за младите цветя диаметър на саксията не трябва да надвишава 5-6 см., а за възрастни контакти 10-12 виж
Да не се бърка, че листа виси извън саксията, а самата розетка повече от него три пъти, това е нормално, само в такива условия виолетов да може напълно да се развиват и цъфтят.
Почвата и торене

Да расте красива виолетово в домашни условия наистина, най-важното, да се обърне дължимото внимание пръстен смес, се счита, че за постигане на добър резултат е реално само в случай, че изберете правилния състав на почвата. Например, обикновено ogorodnaya на земята не е идеална, тя е твърде плътна и тежка, че не се дава на контакт, за да се развиват нормално и да даде красиви цветя.
Как правилно да отглеждат стайни теменужки?
Почвата, която е идеална за отглеждане на теменужки, трябва да е рохкава, лека и добре да пропуска въздуха. За тези цели в цветарските магазини се продават готови разкопките на сместа, може да се приготви си я на себе си: в съотношение 5:3:1 разбърква се черна пръст, торф и пясък.
За да се осигури дренаж на дъното на саксията трябва да се постави слой от чакъл или глина, че воспрепятствует застой на вода, която, от своя страна, може да доведе до загниване на корените на растението.
Не забравяйте, че всички необходими хранителни вещества, които осигуряват нормалното развитие на растенията, виолетов напълно взима от почвата.

Състава на почвата, с течение на времето се влошава и става гъста, че има отрицателно въздействие на растението, затова е много важно навреме да го сменя.
Да се хранят виолетово трябва да се измери: през зимата на няколко пъти с органични торове, а през пролетта и есента минерални, не повече от три пъти. Като цяло, винаги трябва да гледам на външен вид и състоянието на растенията, ако подхранване не е необходимо, по-добре да не ревностен.
Поливане и температура

Перфектна лятна температура е 21°-24°с, през зимата - 18°. Задължително отърви се от проекти, тъй като те вредно за този растения. Пълноценна грижа за фиалкой, разбира се, не е без правилното поливане.
Не забравяйте, че цветята трябва да се полива внимателно, водата не трябва да бъдат излагани на цветчета и листа, особено в период на цъфтеж.

За поливане не трябва да се използва студена и проточную вода, е идеалният вариант - да се разреши вода, която е с няколко градуса по-топла температура на въздуха. Поливате растението достатъчно около два пъти седмично, водата може да се излее директно в тавичката, най-важното, не забравяйте да направите малка дупка на дъното на саксията, ако такава не е на разположение.
Как да се размножават виолетов?

По-лесно целия този процес да се извършва с помощта на вкореняване фиалкового рязане, това е достатъчно, за да се разделят листо от втория-долния ред, режат го с остър нож под ъгъл 45° и да се постави във вода. Във водата можете да добавите хапче активен въглен, толкова процеса на вкореняване на листа ще се случи по-бързо.
След като дължина на корените достига до 1.5-2 см, и листа, трансплантирани в трева, внимателно наблюдава засаждане на дълбочина не повече от един сантиметър. Листо се поставя на топло и светло място, покриване на опаковката.
Веднага след като върху парче ще се появи два чифта нови листа, можете да ги засадите и пресаждат в отделни контейнери, обикновено за това се използват пластмасови чаши.

 

Почвата трябва да бъде рохкава и лека, трябва да се осигури високо съдържание на торф и перлит. Освен резници, виолетов може да се размножава цветоносом или семена, но тези методи са доста трудоемки и далеч не веднага се поддават дори опитен земеделски производители.