Articles - Thumbnails

Различните стайни растения се нуждаят от различно количество влага, светлина, топлина и подхранване. Това зависи от произхода им, т.е. от условията в тяхната родина - тропически гори или пустиня, заблатени брегове или умерен субтропически климат.

- Не заливайте растенията.

Корените се нуждаят не само от вода, но и от въздух. Постоянното преовлажняване на почвата означава сигурна смърт за болшинството растения. Научете се да ги поливате правилно.
- Предоставете им покой.
Начинаещите любители обикновено са много учудени, когато разберат, че почти всички стайни растения през зимата се нуждаят от покой, т.е. че е необдходимо да се намали поливането и подхранването, че растенията трябва да се държат на по-ниска стайна температура, отколкото в периода на активен растеж.
- Примирете се със загубата на някои растения.
Такива растения като цикламата, хризантемата и глоксинията, които често се поднасят като подарък, след няколко седмици неизбежно увяхват. За това вие нямате вина – всички цветя от типа на декоративноцъфтящите саксийни растения са за временно ползване.
- Създайте им влажна атмосфера.
През зимата въздух в стаите с централно отопление е сух както в пустинята. Научете се да увеличавате влажността.
- Навреме взимайте необходимите мерки.
Неприятностите идват и при опитните, и при начинаещите цветари. Една-две листни въшки веднага след появяването им лесно могат да бъдат унищожени. Но ако те покрият цялото растение, борбата с тях става практически невъзможна. Прекалено обилното поливане донякъде не е опасно, но ако растението се залива с вода в течение на дълъг период, то ще загине. Научете се да разпознавате проблемите в ранен стадий.
- Групирайте растенията.
Почти всички растения изглеждат по-добре и по-добре да се развиват, когато се подредени в група. Научте се да ги аранжирате правилно.
- Научете се да пресаждате.
Година-две след засаждането им болшинството растения губят привлекателността си. В такива случаи те се нуждаят преди всичко от пресаждане. Науете се как да правите това.
- Избирайте правилно.
На растенията трябва да им подхождат условията, които вие можете да им предоставите. Даже опитен цветар не може да отгледа сенколюбиво растение на слънчев прозорец.
- Обзаведете се с необходимия инвентар.
Купете си лейка с дълъг и тесен нос, а за да повишите влажноста на въздуха и за борба с прахта и с вредителите си купете пулверизатор. Необходими са ви още добра пръст, набор от саксии, подпорки и въжета. Паничките предпазват мебелите от водата, а флаконът с хранителни подобрители и надежният инсектицид позволяват растенията да се запазят здрави. В набора ви от инструменти трябва трябва да има още мека гъба, стари вилица и лъжица, средство за полиране на листата и един-два неголеми секатори.
- Грижете се правилно за всяко растение.