Articles - Thumbnails

Прекрасно е когато през зимата сред пухкавия сняг в градината се виждат цветни островчета или кътче зеленина на фона на белия пейзаж. Дори и на вън природата да е застинала и всичко да е замръзнало, вкъщи стаите могат да рацъфнат и да ни радват със свежест и пролетно настроение.

Кукурякът е род диви градински цветя от семейство Лютикови. Цъфти в бяло, бледо зелено, розово или червено. Може да разцъфне в средата на зимата и да продължи и през пролетта. Непретенциозно и лесно за отглеждане растение е. Предпочита слънчево или полусенчесто място и редовно поливане.Ранноцъфтящата бергения може да цъфне още в края на годината. Не е взискателна към почвата, издържа без проблем на ниски температури. Нуждае се от добре осветено място. Не бива да се преполива.

Цикламата цъфти главно през зимата. Цветовете й могат да бъдат в бяло, различни нюанси на розово, червено. Предпочита хладно и сенчесто място. Ако я отглеждате вкъщи добре би се чувствала в стая със северно изложение, със слаба слънчева светлина. Полива се умерено.

Коледен кактус цъфти обикновено в периода около Коледа, но има и видове които цъфтят целогодишно. Нарича се още коледниче. Предпочита топло място, без пряка слънчева светлина.

Коледна звезда – при подходящи условия, нейният цъфтеж може да ни радва чак до май месец. Нуждае се от топло място с температура 20 - 21 градуса.

Орхидея Фаленопсис цъфти през цялата година. Обича светлината, предпочита топло помещение, но температурата не трябва да надвишава 24 градуса. Полива се редовно, но трябва да внимавате почвата й да не прогизва.

За да се наслаждавате на цъфтежа на тези красиви растения през зимата, трябва да им осигурите необходимите условия, а това не винаги е лесно. Отоплителните уреди изсушават въздуха и го правят неблагоприятен за растенията, освен това цветята стават податливи на вредители.

От време на време измивайте листата им с вода със стайна температура и поставете купички с вода до отоплителните уреди, за да овлажните въздуха.