Articles - Thumbnails

Грижи за азалия в домашни условия е доста труден процес, особено за начинаещи градинари. Но, въпреки своята промяна в настроението, азалия не може да се похвали с разнообразието си - розово, червено, череша, бяла, корал, тъмно-лилаво оцветяване на цветя, листа, цвете може да има нормална, махровую или гофрирани форма.

Azalea (в перев.с в европа. "суха") - вечнозелен храст, който е подвидом зеленика, достига височина от 40-50 виж Азалия е известен с пищна и разнообразна цъфтеж.Но, не е чудно, тя носи такова име, преди да заблагоухать със своите луксозни, подобни на рози, цветя, тя прилича на суховатый храст с шершавыми малки листата. Родината на това дивного растения са планински райони на Кавказ, Карпатите и Източна Азия. В тези места е много влажна въздух и рохкава почва, хладен въздух, което повлиява благоприятно върху растежа на азалии.В домашни условия най-често се отглежда индийската азалия или азалия японска. Цветовете на японската азалия няколко по-малки, отколкото цветя индийски, но може да се използва след цъфтежа, като декоративен храст.
Как да се грижим за красотата на азалия в домашни условия?

За това растение не е завяло след първия цъфтеж, трябва да се полагат редица усилия, и тогава азалия още веднъж ви ще зарадва своите красиви букети от цветя. Азалия най-активен и през зимните месеци, това дава известно предимство пред други цветове - се поглезят нашите очи, цъфтящи в по-студените месеци.
Температурата

Основното правило домашни грижи за азалия е поддържане на подходяща температура и влажност на почвата. Азалиите обичат прохлада, топлината е за нея може да се окаже вредна. По време на формирането на бъбреците цветя, обикновено, това се случва през есенните месеци, температурата на въздуха трябва да се поддържа на ниво 5-7°, а в периода на цъфтеж на температурата не трябва да надвишава 18°с. Най-благоприятното състояние за азалии - 10-15° в помещението. Ясно е, че да се поддържа тази температура е в жилищна сграда или апартамент е доста трудно, така че цветето може да се излъже. Например, пот обкладывают лед или потопени в студена вода, често взбрызгивают и се поливат с вода, предварително охлаждане в хладилника.
Поливане

Полива азалия необходима мека вода. За това може да я вари, но най-добри резултати се разтопи или дъждовна вода. Този стая цвете изисква доста внимание и грижа, така че поливането на азалията трябва да се извършва често, но не прекалявайте. Почвата в саксията трябва да бъде постоянно влажна, но не и суров и плаващ. В периода закладывания бъбреците поливане малко намаляват. От липса на влага растение може да пожълтяват, хвърляне на цветя и листа.
Осветление

Азалия обича ярка светлина, но далеч от преките слънчеви лъчи трябва да бъдат защитени. Най-добре ще отговарят на помещение с разсеяна светлина.
Влажност на въздухаНе забравяйте, че в тавата, винаги трябва да има вода. Ако помещението е прекалено сухо, то азалии трябва да се справи с пулверизатор 2 пъти на ден, но капки трябва да са доста малки, за да не остават петна на цветя растения.
Торене

Грижи за азалия, както и за всяко растение, включва и специализирано хранене цвете. С торове е по-добре да не експериментирате, а да се специален тор за азалии, които се продават в магазините.
За всички азалии има едно общо правило - в началото на лятото те са хранени с торове, които съдържат повече азот, а от август и до края на цъфтежа - фосфор и калий. Тъй като азалиите обичат кисела почва, а след това веднъж на 10 дни добавяйте към водата за поливане на няколко капки лимонена киселина, тя почти не трябва да се усети на вкус.
Грижи за азалия в периода на цъфтеж

По време на цъфтежа този стая цвете не обича постоянни премествания. Най-добре ще отговарят на добре осветено помещение с прозорци на юг-запад или юг-изток.

Не забравяйте, че азалия се страхува от силна топлина, така че да гърне далеч от радиатори и източници на топлина.

При пръскане и поливане опитайте се да не докосвате на цветя и пъпки. Избелели цветя трябва да се почисти, за да azalea не отделяла сила на узряването на семената.
След цъфтежа

Важно правило за грижа за азалия е правилната и навременна трансплантация на цвете в ново гърне. Така че, след като растение отцвело, трябва да се пресаждат в нов капацитет. Трябва да премахнете всички сухи цветя, отрежете твърде бурни млади издънки, премахване на слабите и сухи клонки.

Тази процедура се прави веднъж на 3 години за възрастни растения пъти в годината за по-младите. Не забравяйте, че азалия се отнася до повърхността на растенията, така че пота трябва да бъде широк, но плитък.

Азалия се размножава чрез резници. Резници заготавливаются или през пролетта - от март до април, или през лятото - от юли до август. През лятото се приготвят резници с растения, прищипнутых преди една година, както и през пролетта, с растения, прищипнутых през юли на предходната година.
Резниците се приготвят по следния начин: дължина полуодревесневшего бягство трябва да бъде 7-10 см, се изрязват под долната пъпка. Напълно отрязана долните листа, а останалата част - наполовина. След като резници са готови, те са поставени по-нарязани, поставени в разтвор на корневина или решение на iaa.
След 6 часа, приготвените резници се засаждат в специален малък съд с определена почва. При нормална стайна температура резници ще корени на 60 дни, ако се използва специален подгряване - в рамките на 25 дни.
Азалия грижи в домашни условия
За резници се извършва специфична грижа - трябва всеки ден се полива, проветрете помещението, водата за поливане трябва да бъде отстояна в продължение на дни. Когато резниците се вкореняват, а след това ги присаждат в нови саксии с иглолистни почва. 2 месеца след трансплантацията, резници щипка, за да образува храст, първите пъпки добре да се премахне, за да не пречат на младото растение да набира сила.
Заболявания азалия

Azalea, както и на други растения, също може да се разболеят. Ако се отбележи, че листата са жълти, падне или жухнуть, а растението става забавен, той най-вероятно не е достатъчно влага или прекалено много излагане на слънце.
Може да повлияе и недостатъчна киселинност на почвата, като го оправя - ние, описани по-горе. Също азалия се страхува от акарите, която покрива листата и цветята лека паутинкой. Да се бори с него усложнения - преместване на сапунени разтвор, добавете в него малко тютюн и почистете засегнатите листа. Не забравяйте след 2 часа измийте листата с чиста вода. Обикновено такава терапия трябва да се повтаря от 2 до 5 пъти. Има и други видове дребни вредители.
Понякога, притежателите на такива стайни растения се оплакват от кратък период на цъфтеж. Това може да се дължи на сухия въздух или недостатъчно поливане.

 

Както виждате, азалия се отличава с капризно, по-високи изисквания към продуктите за грижа могат да плашат младите градинари. Въпреки това, за опитни любители на отглеждане на цветята, това е растение, трябва да се разпали отново интерес и желание да се отглеждат в домашни условия такава привередливую красота. Ако всички правила се спазват, тогава azalea не веднъж, и щедро ви благодаря на цъфтеж.