Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Описание:  Многогодишно тревисто растение. Образува приземна компактна розетка от тъмнозелени, овално удължени листа. Цветоносите са изправени, много на брой. Цветовете са тип кошничка с бели лигули, тръбестите цветове са жълти. Повсеместно разпространено цвете в Европа и у нас в планинските и предпланинските райони. Това е популярната дива маргаритка, напълно приспособена и зимоустойчива за нашите условия.
Размер:  Височина 50-60 см, ширина 40-50 см.
Декоративност:  Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж:  Цъфтежът може да започне още в края на май и да продължи до средата на лятото. Цветовете са бели, до 5 см в диаметър, многобройни. Разцъфтяват едновременно, на еднаква височина.
Отглеждане:  На слънчеви места с умерено поливане. Добре виреят на всякаква градинска почва, не страдат от болести и са дълговечни.
Използване:  В цветни масиви и бордюри, в английски градини, като компонет на цъфтящи поляни и озеленяване на градини с природен ландшафт. Независимо, че става дума за дивата планинска маргаритка, тя е достатъчно красиво и обичано цвете, за да намери място във всяка българска градина.