Articles - Thumbnails

  • Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Умерена нужда от вода. Поддържайте почвата...

  • Понася пряка слънчева светлина. Нуждае се от осветено място, без пряко огряване от слънцето. Висока нужда от...

  • Умерена на нужда от вода. Поддържайте почвата относително влажна по време на растеж. Поливайте когато...

  • Този род орхидеи (сем. Салепови) включва около 50 вида многогодишни растения. Името е на индийския диалект...

Описание:  Многогодишно тревисто растение. Образува приземна компактна розетка от тъмнозелени, овално удължени листа. Цветоносите са изправени, много на брой. Цветовете са тип кошничка с бели лигули, тръбестите цветове са жълти. Повсеместно разпространено цвете в Европа и у нас в планинските и предпланинските райони. Това е популярната дива маргаритка, напълно приспособена и зимоустойчива за нашите условия.
Размер:  Височина 50-60 см, ширина 40-50 см.
Декоративност:  Декоративен цъфтеж.
Цъфтеж:  Цъфтежът може да започне още в края на май и да продължи до средата на лятото. Цветовете са бели, до 5 см в диаметър, многобройни. Разцъфтяват едновременно, на еднаква височина.
Отглеждане:  На слънчеви места с умерено поливане. Добре виреят на всякаква градинска почва, не страдат от болести и са дълговечни.
Използване:  В цветни масиви и бордюри, в английски градини, като компонет на цъфтящи поляни и озеленяване на градини с природен ландшафт. Независимо, че става дума за дивата планинска маргаритка, тя е достатъчно красиво и обичано цвете, за да намери място във всяка българска градина.