Articles - Thumbnails

Зокумът, наричан още лян (Nerium oleander), е измежду най-древните одомашнени декоративни растения. Ботаническото му име нериум на гръцки значи влажен и говори за това, че в родината си - Средиземноморието, винаги вирее около вода - реки, морета, езера. Олеандър пък означава отровна маслина - листата му силно напомнят маслинените и всичките му части са наистина отровни. Той е едър вечнозелен храст. При подходящи условия с лекота може да надмине 2,5 метра. Кожестите му листа са тесни и дълги, достигат до 10-15 см. В зависимост от сорта зокумът цъфти от юни до октомври. Тъй като в едно съцветие едновременно има и цветни пъпки, и отворени цветове, и плодове, цъфтежът на всеки храст е много продължителен. Цветовете са в нежни тонове - бели, розови, червени, жълти, медени. В зависимост от сорта биват прости или кичести. Събрани са в сложни съцветия по краищата на клонките. Повечето сортове излъчват много приятен аромат, който обаче за някои хора е прекалено интензивен и предизвиква главоболие. За съжаление някои много красиви сортове са лишени от аромат, но този недостатък се компенсира от прекрасните цветове.

Отглеждане: Като типичен представител на средиземноморската флора олеандърът цъфти и се развива добре само когато расте на слънце. На място, което не се огрява достатъчно, клонките ще се изтеглят, листата ще изгубят блясъка си, цъфтежът ще е беден, а може пъпките и въобще да не се отворят. През лятото зокумът ще се чувства най-добре на балкона или в градината. Щом обаче се зададат първите слани, трябва да приютим зокума на безопасно място.

През лятото олеандърът се полива редовно и с много вода. През зимата, особено когато помещението не се отоплява, се полива рядко и оскъдно. Когато обаче стаята е топла, се полива умерено. В периода на активно развитие - от април до август-септември, чудесно се отразява подхранването с комплексни торове за цъфтящи растения или с разтворен оборски тор.

Младите олеандри се пресаждат всяка година, а по-възрастните - през 2-3 години. Обикновено това се прави през март.Съдовете трябва да са съобразени с размерите на храста. Младите зокуми, посадени в големи саксии, ще страдат, както и едрите, принудени да се свиват в омалелите си обиталища. Когато пораснат толкова, че пресаждането е вече невъзможно, се подменя само горният слой на почвата и се набляга по-сериозно на подхранването. На дъното на саксията се прави добър дренаж. Размножаването на олеандъра става най-лесно с резници. Най-добре е да се отрежат през лятото - между юни и септември.

Светлина: Силно слънце.
Вода: През лятото обилни, през зимата умерени дози.
Подхранване: От април до септември.