Articles - Thumbnails

Това е храстовидно растение, родом от Мадагаскар, където расте в скалните пукнатини. Той е изключително непретенциозно растение...

Това е храстовидно растение, родом от Мадагаскар, където расте в скалните пукнатини. Той е изключително непретенциозно растение и лесното му отглеждане, в комбинация с красивите му цветове, го правят атрактивен подарък. Ярките му багри ще осве­жат дома ви и ще се впишат чудесно сред коледния интериор. В Китай съществува поверие, че когато растението формира съцветие с осем цвята, това ще донесе щастие в дома. Повярвайте и вие... може би наистина Исусовият венец е цвете на късмета и успеха.

Още щом зърнете цветето, то ще ви плени със своята екзотична красота. Лъскавите листа се разполагат само по нови­те клонки, а след като опадат те разкриват стъбло, покрито с 2-3-сантиметрови бодли. Ако осигурите на това разпростиращо се растение обилно количество слънчеви лъчи, то ще ви дари с пре­красни цветове. Всъщност самите цветове са дребни и разполо­жени на върха на младите клонки в класовидни съцветия. Но привлекателните им прицветници, които формират кичести групи, грабват моментално вниманието. Най-популярни са растенията, цъфтящи с червени и жълти прицветници.

Но след усилената работа на редица селекционери, днес можете да видите това растение обагрено в розово, оранжево, жълто-зелено, бяло и дори изпъстрено с контрастни точки, жилки и петна. Хибридите и сортовете на Исусовия венец вече са толкова про­менени по отношение на изискванията им за отглеждане, че въпреки сукулентната природа на растението, те изискват по-скоро условия, характерни за тропическите листнодекоративни растения. Хибридите са наистина изключително устойчиви расте­ния и могат да издържат на почти всякакви условия, включител­но на сравнително сухи или прекомерно влажни, на температури между 4 и 40° С, полусянка или ярко слънце, както и най-разно­образна почва. При тези жизнени местообитания Исусовият венец ще оцелее със сигурност, но ако искате да го видите в най-добрата му светлина, ще трябва да го отглеждате при по-у-мерени условия. Преди всичко използвайте богат и добре аериран почвен субстрат.

Най-подходяща е комбинацията от равни части градинска почва, листовка и пясък. А ако случайно имате и влакна от кокосов орех, добавянето им към субстрата ще подобри многократно качествата му. По отношение на изискванията към поливането, хибридите на Исусовия венец са много лесно приспособими. Докато почвеният субстрат е добре аериран и дрениран, можете да поливате редовно расте­нието. Трудно е да се каже точно колко вода трябва да сипете в саксията. Но можете да определите това, като поливате леко растението докато не изтече малко вода в паничката на сак­сията. Оставете почвеният субстрат да изсъхне преди следва­щото поливане, иначе почвата може да подгизне и това да при­чини загниване на корените.

Ако водата е твърда и хлорирана, тя оставя бели петна по цветовете и листата, затова оставяйте чешмяната вода да престои една нощ преди да я използвате за поливане. Не мокрете цветовете, тъй като водата, която се задър­жа там, се смесва с нектара, който се отделя в изобилие, и това води до обезцветяване на централната част. Не поддържайте висока влажност в помещението, тъй като водата, попаднала по листата и цветовете, се превръща в благоприятна среда за развитието на гъбни болести (ботритис и брашнеста мана). След като прецъфти подрежете клоните, но задължително изпол­звайте ръкавици, тъй като сокът, който се отделя при резитбата, е токсичен. Внимавайте много да не попадне сок в очите ви.

Получените стъблени резници можете да използвате, за да размножите растението Поставете ги във вода докато пуснат корени или изчакайте сокът , по тях да засъхне и ги боднете направо в почвената смес. Пресаждате растението всяка година с нов субстрат и го подхранвайте през топлите месеци на всеки две - три седмици с течен тор.