Articles - Thumbnails

произход
Предимно Китай и Япония,видове
над 250 вида, различават се по форма и цвят на цвета.размер в зрял вид
средно до над 2 м височина

цъфтеж
май до късна есенполиване.Регулярно за поддържане на влага – 2-3 пъти седмично до всекидневно в горещините  торене:10-14 дни с тор за цъфтящи/балконски цветя,резитба
ранна пролет, до над здрава пъпка.зимуване
студоустойчив – няма нужда от прибиране,особености
да се избягва преполиване, максимален ефект при пряка слънчева светлина.

Клематисът е сред най-атрактивните пълзящи растения, които се чувстват добре на нашите географски ширини. Познати са над 250 вида Клематис. С огромното си разнообразие на цветове и форма на цветовете е естествен избор за придаване на височина и обем в градината или на балкона. Клематис се чувства еднакво добре както засадено директно в градината, така и в саксия или контейнер. Отглежда се изключително лесно като единственото неудобство е необходимостта от привързване и насочване на лианите, тъй като растението се захваща с помощта на мустачки и не залепва по повърхността на стената или оградата. Внимавайте с металните решетки или подпори, особено в тъмни цветове – през топлите дни и при директна слънчева светлина буквално изгарят растенията.Изключително красиви комбинации могат да се правят при близко засаждане на Клематис с различни цветове.

От съществена важност е да вземете видимо здраво и силно растение, дори и срещу малко повече пари.

Цветове:
Много голяма гама – в почти всички възможни цветове и формиИзложение:
Слънце и полусянка. Прякото горещото обедно и следобедно слънце може да образува избелели петна по цветовете, но като цяло не са претенциозни. Различните видове имат различна поносимост, затова е добре да знаете точното име на растението.

Подрязване:
Широката и плътна листна маса още от корена се стимулира от ниско подрязване (над пъпки) на част от растението рано напролет. Останалото подрязване (ранна пролет) е нужно за отстраняване на видимо увредените от зимата върхове и за оформяне.Стъблата изсъхват силно през зимата и може да затруднят откриването на място, до което да режем – ясно видимо е къде започват пъпчиците в основата на вече изсъхналите мустачки, има ли пъпки, подрязването под тях е нужно само ако искате да оформите растението. Ако не търсите височина, а широчина и плътност в покритието можете да режете ниско цялото растение.Проблеми:
Като цяло е много устойчиво растение, но разбира се не е защитен от листни въшки и охлюви. По-специфично заболяване е гъбично, от което могат да изсъхват цели клонки. Както обикновено – наблюдавайте растенията си регулярно и видите ли проблем, откъснете засегнат лист или стъбло и го занесете в агроаптеката за съответния препарат.

Торене:
Регулярното торене с тор за балконски цъфтящи растения помага много за богатия цъфтеж през целия сезон. При торенето е важно да не поливате листата на растението, а само в основата, при корена.Поливане: 
Не обича твърде много вода, но е добре почвата да не пресъхва. Да се полива в хладните часове на деня, без директно слънце.

Засаждане:
Полейте обилно растението, така че да можете да го извадите лесно от временния съд като леко притиснете меките му стени и придърпате внимателно растението от основата му. Целта е да извадите корените, заедно с цялата почва от временната саксия. Поставя се в достатъчно дълбок съд или дупка, която да побере без никакви трудности корена и запълвате с пръст. По отношение на пръстта винаги е добре да използвате добри, предварително обогатени смеси, които се продават във всеки добър градински център. Можете да добавите и тор от калифорнийски червей или друг тор за цъфтящи растения.От съществена важност е да покриете много добре корените плътно с пръст, мулч или в комбинация с почвопокривни растения за да избегнете претоплянето им.

Съд за засаждане:
Предвид очакваният максимален размер до около 2 метра на височина и фактът, че Клематис са многогодишни растения е добре да предвидите съд поне с около 30 – 40 см височина и широчина.

Подходящи съдове за засаждане