Articles - Thumbnails

Върбинките са едни от най-обичаните цветя за балкона. Замайващото многообразие от цветове, което ни се предлага днес, е резултат от усилията на селекционерите. За прародители се считат Verbena peruviana, която дава червените тонове, и Verbena phlogifolia и Verbena incisa, внесли розовите и пурпурните нюанси. Ароматът на върбинките идва от Verbena platensis. Чрез по-нататъшни селекционни кръстоски са получени пурпурночервените цветове с бели очи. Цветовете на съвременните хибриди се появяват на гъсти, подобни на класове съцветия. Цветовата скала е от бяло през нежнорозово, розово, яркорозово, червено и пурпурно до синьо и виолетово. Листата са с остри власинки, продълговата яйцевидна форма и назъбени по края. Въпреки че хибридите имат генетични заложби като храстовидни  или полухрастовидни   биологични форми, те се култивират като едногодишни. Сред многобройните сортове най-подходящи за балкона са представителите с височина 20-25см, растящи изправени нагоре, пълзящи или леко висящи, например:
• "Виолетово море от цветове" (виолетови тонове), 30см, висящ.
• "Новалис" (всякакви нюанси), 20см, изправен, компактен, расте в кръг.
• "Дерби" (всякакви нюанси), 25см висок, расте изправен.
• "Спаркъл", 20см висок, изправен, компактен.
• "Шоутайм бел", по-нисък от 20см, пълзящ, пурпурно-червен.

Период на цъфтене: Юни до октомври.Произход: Изходни форми - Южна Америка.
Месторастене: Слънчево.
Субстрат: Оптимална пръст, TKS1, пръст за балконски цветя с пясък.
Засаждане: Купените готови или самостоятелно отгледани млади растения се засаждат на  20см едно от друго.
Поливане, торене: Поливат се обилно, но не трябва да се допуска задържане на вода. Наторява се през 14 дни в ниски дози. Слаба потребност от хранителни вещества.
Други грижи: Прецъфтелите цветове се отстраняват редовно.
Презимуване: Не се налага.
Вредители, болести: Същинска брашнеста мана, листни въшки, трипси, акари, бели мухи.
Размножаване: Чрез семена от февруари до април при температура на почвата 18-20°С.
Внимание: Семената никнат неравномерно! Кълняемостта не е много висока.
Съвети за оформление: Студените тонове на върбинките се комбинират добре с растения със сребристи листа или цветове, като спореж (Senecio) или салвия (Salvia farinacea „Сребро").
Моят съвет: Понякога на пазара се намират висящи върбинки под името Клеопатрови или италиански върбинки. Това са хибриди, произлезли от Verbena tenera. Те стават 15-30см високи, растат като храст или полухраст, образуват пурпурнорозови съцветия с големина 5см. Особеното при тези растения   е извънредно добрата им устойчивост на дъжд. Те издържат на няколкодневни продължителни дъждове и понасят дори задържането на вода.