Articles - Thumbnails

Семейство Картофови. Родина-Южна Америка. Бавнорастящо вечнозелено бразилско храстче, което цъфти много красиво от есента до пролетта. Родът включва 30 вида, които се ценят заради красивите цветове, състоящи се от пет широки венцелистчета. Интересното на цветовете е, че в началото са светлолилави или жълти, но постепенно избеляват почти до бяло.

 

Съвети по отглеждането

 

Температура: през лятото умерена, не повече от 20°С, а през зимата примерно 20°С, минимум 10°С. Брунфелзията  не поняся резките температурни смени и течения.
Освеление: Успехът на отглеждането се състои в правилното разполагане на саксията - да няма рязка промяна на температура и осветлението в стаята
Полив: Освен това, за да се гордеете с превъзходния вид на вашата екзотична красавица честичко ще трябва да я оросявате. Обезателно избягвайте събирането на застояла вода или изсъхването на пръстта около корените. Използва се мека, топла вода.
Торене: от май до септември брунфелзията се подхранва  със специален течен тор за цъфтящи стайни растения., всяка седмица.
Влажност на  въздуха: нуждае се от висока влажност на въздуха, затова периодично се оросява. Избягвайте попадането на вода върху цвета. Най- добре поставете саксията на подложка с мокър чакъл или керамзит. При много сух въздух може да го нападне червеният акар.
Пресаждане: За пресаждането през пролетта използвайте богата, хумусна почва - най-добре смес от листовка, чимовка, торф, пясък.. добрият дренаж е задължителен.
Размножение: Размножаването не е трудно - с резници, при температура 28-30 С, под стъкло. Вкореняването е бавно - 3 - 5 месеца.
Този обилно цъфтящ храст е с овални, плътни листа, младите клонки са зелени, като с възрастта се покриват с кора. Цветовете освен, че са красиви, са и ароматни. След прецъфтяването растението е в почивка около 6 седмици и разклоненията се режат ниско.

Вредители

 

Щи тоносни въшки- Въшките се заселват по долната повърхост на листата, по летораслите и по стъблата. Смучат сок от нападнатите части, в резултат на което се отделят капчици "медена роса", образуват се некротични петна, растенията изостават в развитието си, пожълтяват и изсъхват. Щитоносните въшки са приносители на някои вирусни болести.Преглеждайте редовно долната страна на листата за наличие "медена роса".
Мерки за борба:Отстранява се с влажен тампон и се пръска растението с инсектициди. Можете да напръскате растението с разтвор на спирт и сапун. Напръскайте с инсектицид ( актелик, карбофос, децис).

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Отначало повредите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако  забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт, водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди. Напръскайте с разтвор на актелик.