Articles - Thumbnails

Родът на дуратната (Duranta plumeri) включва 36 вида оригинални храстовидни растения от семейство Вербенови. Произхожда от топлите тропически райони на Централна и Южна Америка - Флорида, Мексико, Бразилия, както и от Източна Индия, където растенията се отглеждат на открито. Те се оформят като храстчета и могат да достигнат от 4,4 до 6 мета височина. Листата са светлозелени, елиптични със заострен връх. Цветовете са дребни, 1 см в диаметър, с 5 венчелистчета. Издават приятен аромат. Събрани са в увиснали съцветия. Баграта им е виолетово синя, с розова ивичка по периферията. Има сортове с бели или жълти цветове. Декоративни са и жълтеникаво-оранжевите месести плодчета - 7-8 мм в диаметър. Всяка година, а понякога и 2-3 пъти дуранта се прищипва за да се придаде на короната по красива форма.

 

Съвети по отглеждането
Температура: Дуранта е топлолюбиво, зимата се нуждае от помещение с умерена температура, не по малко от 16°C. При повишение на температурата може да бъде нападната от шитовидна въшка. Помещението може да се проветрява, но да не се допуска течение.
Осветление: Светлолюбиво, засенчване не е нужно. Добре расте на западен или източен прозорец. Лятото е за предпочитане да бъде на открито като се аклиматизира към лятното слънце.
Полив: Обилен от пролетта до есента, умерен през зимата. Почвата трябва да бъде винаги влажна.
Торене: Всяка пролет и лято се извършва подхранване с течни торове за стайни растения.
Влажност на въздуха: Обича влажният въздух, затова дуранта се оросява периодично, зимата се защитава от горещият въздуха на централното отопление. При съхранение в помещение със сух въздух , растението се напада от паяковиден акар, щитоносна въшка.
Пресаждане: Извършва се всяка година през пролетта, големите екземпляри се присаждат веднъж на 3 год. Почва –градинска почва, добре разложен оборски тор, листовка и пясък в съотношение 2:2:2:1.
Размножаване: Стари резници и семена. Вкореняват се резниците в неголеми саксийки при затопляне на почвата, най добре с използване на фитохармони в стайна оранжерийка. Семената се сеят януари- март, изисква почвен подгрев.

Съвети

Дуранте израства достатъчно голямо дръвче, затова се нуждае от много място. Даже и много да го подрежете до лятото пак ще израсте.Може да подхранвате дуранте и с органичен тор. Можете да използвате разложен кравешки тор.техника – ваксията се изважда 15 см почвен слой и се поставя няколко лъжици тор около стените на саксията, засипва се отново с почвата.

Вредители по дуранте

Щитоносните въшки имат различни разновидности. Имат полусферична форма или са дълги и плоски. На цвят са от тъмно до светлокафяви. Женските снасят средно по 1 500 - 2 000 яйца. Заболяването, причинено от щитоносните въшки трудно се разпознава - няма струпване на миниатюрни насекоми, не се забелязва някаква особена промяна във външния вид на растението - рядко се появяват тъмни петна по листата.Растението клюмва.
Мерки за борба: Когато растението е по - слабо засегнато, може да използвате сапунен разтвор, за да отмиете въшките и техните яйца, като се внимава последните да не се разпилеят. Ако заразяването е по - силно, можете да използвате тампон, напоен в денатуриран спирт, който лесно "разтваря" восъкливите насекоми. Може да се използва и специален контактен инсектицид - подходящ е, когато заразеното растение е на балкона или в студена оранжерия. Съществуват и инсектициди, които отравят самите сокове на растението, а оттам и щитоносните въшки.

Листни въшки- повреждат растението, като смучат растителния му сок,преносители са на вируси. Размножават се бързо. Образуват колонии от долната страна на листата, по цветните пъпки и новите връхчета на стъблата. Най-уязвими са растенията с меки тъкани. Пострадалото растение отслабва и става уязвимо на гъбни заболявания. При наличие на листни въшки, по листата на растението се забелязва лепкава "медена роса", която възпрепятства нормалната фотосинтеза.
Мерки за борба: При откриване на единични екзепляри, се препоръчва механично отстраняване и пръскане на растението със сапунена вода. Можете да напръскате растението с настойка от портокалови кори или настойка от листата на домати. При силнилна засегнатост растенията трябва да се третират с инсектициди

Червеният акар - смуче сок от долната страна на листата и ги оплита с финна паяжина. Средите изглеждат като жълти точки, а по-късно се забелязват големи петна. Листата пожълтяват, изсъхват и опадват. Сухият въздух стимулира бързото разпространение на червения акар. Всекедневното пулверизиране и често проветряване са предпазна мярка срещу червеният акар. Финните им мрежи стават видими, когато напръскате листата.
Мерки за борба: Ако забележите наличие на бели паяжини, ведната изолирайте нападнатото растение, измийте го на течаща вода и избършете нападнатите части на растението с тампон, напоен със спирт,водка или ракия. Можете да използвате и следния екологичен метод: Засегнатото растение се напоява обилно и се постава в прозрачен найлонов плик, завързан отгоре. След това се остава на топло и светло място. По този начин се развива висока влажност и акарите умират за 2-3 седмици. Ако няма подобрение напръскайте с инсектициди,напръскайте с разтвор на актелик.