Articles - Thumbnails

Цъфтеж: декоративно-листно растение
Семейство: Агесасеае (палмови)
Родина: Южна Африка, Мадагаскар

За много хора палмите са олицетворение на ваканция, свободно време и почивка. Но не всички палми могат да се отглеждат без проблеми и са подходящи за жилищни помещения. Така и златноплоддната палма се препоръчва само за стайни градини с много място или за зимни градини. Стъблото на тази палма израства силно разклонено. Ветрилообразните й тъмнозелени листа често имат нарязани върхове. Жълтокафявите им вретенца имат по природа червени петна.

Тази палма се отличава с особена храстовидност. Вейките обилно се разклоняват в основата на храста и изглеждат много ефектно. Родът достига около 20 вида разпространени като стайни растения.Отглеждане:

Място:
Мястото трябва да бъде светло, но в никакъв случай изложено на слънце. Не поставяйте палмата на сенчесто място! Зимно време осветлението трябва да е на ниво.

Влажност:
Непременно трябва да се поддържа висока влажност на въздуха, като стайната температура и през зимата не бива да пада под 16°С. Растението не понася температурни колебания.През цялата година да се поддържа влажност с филтрирана вода, при по-високи температури тази палма понася и баня на стъблото.

Поливане:
Да се избягва изсъхването на корена. Доказано е полезното въздействие на ежеседмично потапяне във вода, към която е прибавен малко течен тор. Едновременно с това се пръскат листата. Полива се умерено пролеттта и лятото обилно, а зимата умерено.

Торене:
Торенето се извършва от месец март до месец септември в период през две седмици. Тори се със специалните торове за палми или с течен тор за стайни растения. През зимните месеци не се тори.

Вредители:
Червен акар, щитоносна въшка, галова нематода.

Пресаждане:
Пресаждайте палмата всяка година или през две години. Използвайте следната почва. две части лека глинесто торфена почва, една част торф, две части листен хумус, една част изгнил оборски тор, малко дървени въглища и една част пясък.

Размножаване:
Размножава се чрез семена или израстъци. Семената поникват след 25-40 дни. Използвайте за прорастването на семената стайна оранжерия и затоплена почва около 17-23°С.

Съвети на градинаря:
1. Растението образува ризоми, от които израстват гладки стъбла с височина 10-12см.
2. Ако листата пожълтяват това е от недостатъчно поливане, липса на хранителни вещества в почвата и лишен калций в почвата или се полива с прекалено твърда вода.
3. Ако листата стават бледи това е основно при прекалено ярко осветление, а също така от нападението на червеният акар.
4. Ако крайчетата на листата покафеняват най-вероятната причината за това е сухия въздух, недостатъчен полив, въздействието на хладният въздух или от докосването до студено- стъклото на прозореца през кафяви петна по листата – при преполиване или рязко понижаване на температурата, или полив с твърда вода.
5. Ако долните листа покафеняват това е от възраста на палмата. Изрязвайте ги с нож.