Articles - Thumbnails

  • Импатиенс валера или импатиенс валериана, позната у нас като „циганче“, е красиво нежно цвете, цъфтящо в...

  • Туртата е едно от най-популярните цветни растения. Ярките багри на нейните съцветия дават възможност то да...

  • Засаждането на цветята се прави в ранните часове на деня или при хладно и облачно време. Гъстотата на...

  • Репутация на орхидеята като капризно цвете отказва много жени, които я харесват, да си купят за вкъщи....

Цъфнали, те ухаят изключително приятно, а вечнозелените им листа са красива украса на ома през цялата година. Най-често отглежданите в домашни условия цитрусови дръвчета са зеления и жълтия лимон, мандарината и портокала. В домашни условия те не дават богата реколта, но пък гарантират екзотичен вид на помещенията, в които се поставят.

В някои от цветарските магазини продават малки цитрусови дръвчета, засадени в саксия. Височината им варира от 50 см до 1 м, а понякога и малко повече. Те цъфтят и дават плодове през цялата зима, а някои и през останалите сезони, като например целогодишния лимон. След като купим дръвчето, не трябва да бързаме да го пресаждаме. Добре е преди да сменим саксията му с по-голяма, то да престои поне няколко месеца у дома ни, докато се адаптира към условията.

Цитрусите произхождат от географски райони, където дните през зимата не са така къси, както у нас. За това при нашите условия те реагират добре на допълнително осветление с електрическа крушка, поставена близо до тях.

Със слаба устойчивост на ниските температури е лимонът. При температура от -5º листата му се повреждат. Сравнително по-студоустойчиви са мандарината, грейпфрута и портокала. Най-благоприятна за цитрусите през зимата е температурата около 10º. При нея растенията изпадат в естествен покой. Пренесени рано напролет в по-топло помещение с добро осветление, те започват да се развиват и цъфтят.

Цитрусите изискват висока влажност, но трябва да се внимава да не се преовлажни почвата, защото така се затруднява дишането на корените. Преовлажнените растения се познават по това, че листата им стават бледозелени, с жълтеникави петна по тях. Честотата на поливане трябва да е съобразена с вида на почвата, с температурата и въздушната влажност. Температурата на водата трябва да бъде с 2º до 3º по-висока от стайната.

За саксийното им отглеждане се приготвят специални смеси, които съдържат равни части компост или добре угнил оборски тор, обикновена пръст и пясък. Късно през есента и през зимата не се препоръчва торене.

Цитрусовото дръвче може да се отгледа от семка – главно с декоративна цел. Веднага след отделянето на семката от плода тя се измива внимателно с хладка вода и се заравя в дупчица на 1 см дълбочина в малка саксия, пълна с влажен торф. После саксията се слага на топло, например върху радиатора.

Щом растението покълне и укрепне достатъ1но, можем да го прехвърлим в по-голяма саксия или сандъче. Но от цитрус, отгледан от семка, плодове можем да очакваме чак след много години.

ПОЛЕЗНИ СЪВЕТИ
Никога не оставяйте след поливане да престоява вода в подложката след саксията. Ако температурата е над 10º, можете да държите растението на терасата. Ако въздуха е топъл, вечер пръскайте листата с вода. Не торете дръвчетата през първите месеци на адаптиране. За да бъдат листата блестящи и чисти, ги почиствайте с памучен тампон, напоен с бира. За по-голяма сигурност, че растенията ще завържат плодове, трябва на втория ден след отваряне на венчелистчетата посредством малка четчица да се нанесе прашец от друг или от същия цвят върху близалцето на цвета. Желателно е през първите една-две години младите дръвчета да не се оставят да цъфтят, за да могат да развият по-мощни корони. В противен случай те губят много хранителни вещества за цветовете и плодовете и се изтощават.