Articles - Thumbnails

Липсата на двор, където да си спретнете голяма градина, не бива да ви лишава от позитивите, които дават плодните дръвчета. Съжителството с тях, дори и в апартамент, може да подобри значително качеството ви на живот. Ето и някои от причините:
Внасят оптимистични нотки в интериора.

Плодните дръвчета са изключително красиви, а със своите слънчеви цветове ще допринесат за жизнерадостното излъчване на вашия дом;

Въздухът в дома ви става по-добър.

Знаете добре каква е ролята на дърветата в природата и колко чист е въздухът в гората. Макар и в значително по-малка степен, принасяте тази свежест и в своето жилище.

Наслаждавате се на собствена реколта. Вярно е, че плодните дръвчета, отглеждани в саксия, дават по-малко продукция, в сравнение с тези, засадени навън.

Големината на плодовете им обаче се запазва и дори и да е с намалено количество, реколтата ще си бъде лично ваша, екологична и вкусна.

Какви видове да изберете?

Заложете на цитрусовите

 

Цитрусовите дръвчета, като лимон, портокал, грейпфрут, са много благодатни и предпочитани за отглеждане у дома в саксия. Можете да ги срещнете както в декоративен, така и във вариант, при който са годни за консумация.

Ако предпочитате да заложите на характерни за България плодове, добрата новина е, че на такова отглеждане се поддават и ябълките, сливите, черешите, крушите, кайсиите, прасковите, дори смокините.

Каква саксия е необходима

Важното е да подберете правилно размера

Почти всяка саксия може да ви послужи за отглеждането на плодно дръвче, стига да е достатъчно дълбока и широка, за да се чувства то възможно най-комфортно в нея.

Все пак за предпочитане е да се спрете на съд, направен от глина. Тъй като дръвчето, макар и малко, има здрава коренова система, същата може да напука саксията ви, ако тя е пластмасова.

Важно е също съдът, в който ще засаждате овошката си, да има дупки на дъното, което ще позволи по-доброто дрениране на почвата.

Почвата и засаждането

Има два варианта да засадите плодните си дръвчета: използвайки семена или разсад

 

При втория случай дълбочината, на която поставяте овошката в саксията, трябва да се запаси такава, каквата е била отпреди засаждането.

Изберете качествена почва, богата на хранителни микроелементи, като е препоръчително да я подсилите с компост от земен червей, който се възприема много добре от дръвчетата.

Как и колко често да поливате

Растението само ще ви покаже дали е жадно

 

Малък недостатък, доколкото може да се възприеме като такъв, при отглеждането на плодни дръвчета в саксия, е че трябва да бъдат поливани много често, тъй като почвата им изсъхва много по-бързо, отколкото когато са засадени директно в земята.

Трябва да ги поливате всяка сутрин и следобед. Когато видите, че 2,5-5 см от горния слой на почвата е изсъхнал, наливате вода, докато тя се просмуче и "покаже" на дъното на саксията в чинийката под нея.

Щом растенията ви развият по-широка коренова система, ще можете да разредите поливанията.

Къде да ги поставим

Подберете място с достатъчно пространство и светлина

 

Препоръчително е да им осигурявате поне 6 часа дневно на слънце, за да ви се отблагодаряват със здрави и хубави плодове. По същата причина е добре да им създадете условия, при които да израстнат метър-метър и половина на височина. Това означава нищо да не ги засенчва и да не потиска растежа им.

Идеалните градуси за плодните дръвчета са между 15 и 18°С. Прибирайте ги на топло вкъщи, когато температурите паднат през нощта или по време на студените сезони. Поливането в тези периоди също може да се намали.