Articles - Thumbnails

  • Продължавайте да подхранвате и прочиствате балконските цветя. Балконските и градински цветя ще цъфтят до...

  • Грижата в градината не спира, особено през лятото, когато слънцето грее силно. Има няколко неща, на които да...

  • Ароматен, сочен, невероятно вкусен градински домат, узрял под жарките слънчеви лъчи и събрал в себе си вкуса...

  • Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва...

Портокаловото дърво е вечнозелено, което се отглежда и размножава чрез резници или чрез присаждане или семена. Грижата за портокалово дърво у дома включва осигуряване на оптимално осветление, температура и влажност във въздуха и почвата.

Портокаловото дърво е вечнозелено, което се отглежда и размножава чрез резници или чрез присаждане или семена. Грижата за портокалово дърво у дома включва осигуряване на оптимално осветление, температура и влажност във въздуха и почвата.

Съдържание
Отглеждане от семенаОтглеждане от костУсловия на задържане
Торове и поливанеХарактеристики на присажданеПодрязване на дърветаЗащита срещу болести и вредителиЗаключение

Отглеждане от семена

Семената се отстраняват от зрял портокал и се проверяват за петна. За успешното покълване на семената те трябва да се изсушат, но преди това се измиват под течаща вода и се почистват от пулпата. След това семената се накисват в малка чаша, съдържаща топла вода за една нощ.

Семената се поставят върху влажна хартиена кърпа и се покриват със същата, след което кърпата се поставя в запечатана торба с цип, която трябва да се съхранява при температура от 22 до 24 ° C. Хартията се овлажнява периодично, тъй като семената не трябва да се оставят да изсъхнат. След около две седмици последните узряват и те се трансплантират в стерилна почва за покълване и вкореняване. Пресаждайте внимателно, за да вкорените успешно младите кълнове.

Отглеждане от кост

У дома портокал може да се отглежда от семена. За това се извличат здрави семена, които са способни да се възпроизвеждат (това се показва от правилната форма, а не изсъхналите тъкани), след което се почистват старателно от пулпа, измиват се и се накисват във вода за 10-12 часа.

Подходяща почва се купува в специализиран магазин или се приготвя с торф, пясък, тревна почва (съотношение 1: 1: 2).

Семената се засяват в малки съдове с обем 0,1 л, отделно за всеки млад издънок, или в обща кутия на разстояние 5-7 см.
Дълбочината на засаждане не трябва да надвишава 1 cm.
След като семето се потопи в почвата, се напоява малко, саксията се покрива с филм и се прехвърля на тъмно място, докато се появят млади растения.
Когато дължината на кълновете достигне 1,5-2 см, ще се появят 2 листа, кълновете се трансплантират и се вкореняват в контейнер с диаметър 8-10 см.
При трансплантацията трябва да се внимава да не се повредят корените. За растението трябва да се грижи правилно и трансплантацията трябва да се извършва по определен алгоритъм.

Условия на задържане

Грижа за оранжево на закрито:

Осветление. Вътрешният портокал се отглежда на топло място, така че добро място за отглеждане е южният прозорец, който осигурява изобилие от ултравиолетови лъчи от слънцето. През лятото културата се поставя на място, където има достъп на открито, но без ветрове. Портокалово дърво у дома с липса на слънчева радиация дава плодове с кисели цитрусови плодове. През зимата осигурете изкуствено осветление, което ще удължи дневната светлина.
Температура. Портокаловото дърво е устойчиво на студ, но при ниски температури то дава плодове с няколко кисели портокала, така че е важно да се поддържа относително висока температура.
Влажност. Индикаторът за оптимална влажност в апартамента трябва да бъде най-малко 40%.Ако е по-ниско, тогава портокаловото дърво неизбежно ще хвърли листата си и ще умре. Избягвайте сух въздух по време на отоплителния сезон. В борбата срещу него до домашно приготвено портокалово дърво се поставя купа с навлажнен мъх или експандирана глина. Излишната влага провокира гниене на кореновата система.
Торове и поливане

Веднъж на всеки две седмици трябва да се подхранва помещение с портокал чрез наторяване на почвата.

Азотът стимулира вегетативния растеж на дървото и образуването на плодове. Фосфорът има положителен ефект върху добивите на портокали. Калият подобрява качеството на цитрусовите плодове и повишава зимната устойчивост на растението. Калцият е отговорен за вегетативния и генеративния растеж. Торенето на субстрата с тези компоненти е изключително важно.

За хранене се използват и други вещества: пепел на 1 ч. Л. / 1 ​​л. Вода, натрошени плевели, сухи чаени листа или утайка от кафе, захар на 1 ч. Л. / 1 ​​с. Л. вода, яйчена черупка на прах и аквариумна вода.

Поливането на растението се извършва, когато повърхностният слой на земята изсъхне; сухотата му е противопоказана. Преди поливане водата трябва да се защити поне един ден, защото поливането на портокал с хлор е изключително вредно.

Характеристики на присаждане

Различни видове се присаждат едновременно върху една цитрусова култура: портокали, лимони, мандарини, грейпфрути и др. Малко кълнове от всяко портокалово дърво служи като потомък. Важно е да изрежете потомка по-рано, за да има по-голям шанс за успешно сливане. Можете да съхранявате клона за дълго в хладилника, като увиете долния връх в мокра кърпа и поставите издънката в найлонов плик.

Следното е важно за ваксинацията:

диаметърът на издънката и подложката трябва да съвпада;
процедурата на присаждане се извършва бързо чрез резници;
всички разфасовки се правят с остри инструменти.
Най-удобният метод е копулация, при която подложката и издънката са свързани, увити плътно със специална лента, след това върху растението се поставя найлонов плик, който е завързан на дъното. Присаденият портокал се поставя на осветено и топло място, преди да порасне, торбичката не се отстранява още 3 седмици.

Подрязване на дървета
Вътрешният портокал се реже, когато той активно расте, така че след това ще даде плодове изобилно. Без подрязване на клоните, културата изглежда неподредена и не цъфти добре, така че е важно да се грижите за цитрусите.

По време на периода на цъфтеж дървото не се нуждае от резитба, само премахва излишния растеж.

Защита срещу болести и вредители

Антракнозата е изключително опасно заболяване с гъбичен произход, при което листата и цветовете пожълтяват, свиват се и падат, а върху самите цитрусови плодове се образува червена пигментация. В борбата с инфекцията трябва да се отрежат повредените издънки и растението да се напръска с фунгицидни препарати.
Брадавицата засяга листа, плодове и млади издънки. Първо върху тях се появяват жълти петна, а след това те стават сиво-розови брадавици. За да се избегне епидемия, заразените клони се отстраняват и короната се третира с течност от Бордо.
Хомозата е патология, при която по клоните или ствола се образува червено-кафяво петно, което, докато изсъхва, се заменя с дъвка. Инфекцията се появява при прекалено дълбоко засаждане, липса на дренажен слой, както и излишък на азот или липса на фосфор или калий. Раните се почистват и обработват с разтвор на меден сулфат.
Късната болест се характеризира с образуването на тъмен маслен пръстен върху младите дървета. Защитата е същата като при гомоза.
Листната въшка се храни със сока на портокаловото дърво и атакува цветето, листата, яйчниците и ствола. Характеризира се с висока плодовитост и се появява до двадесет поколения на сезон. За борба с паразита се използва разтвор на домакински или зелен сапун, чеснова вода, дихлофос, 3% разтвор на оцетна киселина или годна за консумация сол.
Паякът атакува листата, утаява се от долната им страна и се храни с растителен сок, причинявайки смърт на органите. Методи за контрол: поставяне под ултравиолетова лампа за две минути, пръскане с разтвор на сапун за пране, 96% алкохолен разтвор, обработка със сулфаридна паста.
Брашнестата черва се проявява в пухкав бял цъфтеж по листата и общо отслабване на растението, при което растежът е значително забавен. За лечение се използват Intavir, Decis, Karbofos и др.
Когато се появи на листата и клоните, скулелът образува овални издатини с размер до 5 мм. Признаци: безцветно лепкаво покритие и изсъхване на листното покритие. Препарати: Aktara, Aktellik, Fitoverm. Също така измийте листните плочи със сапунена вода или тинктура от тютюн.
Цитрусовият нематод уврежда саксийната коренова система и се установява в нея, като се храни с протоплазма. За нейното унищожаване те се третират с химикали, почвата се обогатява с органични торове, а корените се обработват термично с вода.
Заключение

Грижата за портокалово дърво, растящо в саксия, не е трудно. Струва си да се създадат подходящи температурни условия, дългосрочно осветление и редовно подаване на влага, така че да реагира с красива буйна зеленина и вкусни плодове.