Articles - Thumbnails

Портокалово дърво - вечнозелено цитрусово дърво многогодишно растениесемейство Rue, отглеждани в субтропичен климат и не понасят отрицателни температури. Растежът на портокаловото дърво в топъл климат продължава постоянно, растението е средно голямо, може да нарасне до 7 м височина, когато открито отглеждане. Има и маломерни сортове до 3 м. Термофилността и ниските изисквания към условията позволяват успешното отглеждане на портокали у дома. портокаловото дърво у домапри добра грижаще може да даде плод и да достигне приличен размер.

Много опитомени, специално отгледани сортове портокал могат да дават плодове през цялата година и да имат минимален размеркорони. Тези сортове (например: Washington Navel, Kinglet, Gamlin) ви позволяват редовно да получавате малка реколта от портокали у дома. А три-четири растения могат да създадат усещането за цитрусова градина в една стая.

Засаждане на портокал у дома.
Размножаването на портокалови дървета се извършва по два начина: резници и семена. И двата метода имат своите плюсове и минуси. Първо, посадъчният материал трябва да бъде намерен някъде. Със семена всичко е просто - отиваме в магазина и избираме първия плод, който харесваме. Както при отглеждането на авокадо у дома, оранжевият плод трябва да е узрял, да има униформа оранжево. Почти всички оранжеви плодове съдържат семена, подходящи за покълване. Трябва да вземете резниците някъде: попитайте приятел, който вече има домашен портокал, можете да си купите готов разсад в магазин или например да донесете резник от ваканция от субтропиците, като отрежете клонка от портокал расте в открито поле.

Портокал, засаден у дома от семена, е по-силно растение. Ще расте по-добре и ще се адаптира към новите условия, по-непретенциозно към болести, дървото ще придобие красива корона, което не може да се каже за растенията, засадени чрез резници. Имайте предвид обаче, че портокал, отгледан от семена, ще има малко по-различни биологични характеристики от своя родител. Засаждането с резници води до 100% прехвърляне генетичен материалродителско дърво. И последното нещо, което може да повлияе на избора как да засадите портокал у дома, е началото на плододаването. Дърво от семена ще започне да цъфти и да дава плодове с достатъчно грижи на възраст от 8-10 години, методът на размножаване на рязане намалява този период наполовина.

Отглеждане на портокаловото дърво от семена.
Вземете образуваните семена с правилната форма от портокаловия плод. Използвайте като гаранция няколко парчета от различни плодове, за да не сеете само неопрашени или незрели семена. Засадете веднага след изваждането на семената в малки саксии или дълги сандъчета на разстояние 5 см една от друга и на 3 см от стените. За почва използвайте смес от торф и почва за цветя в съотношение 1:1, с добър дренаж.

 

Задълбочете семената с 1 см и поддържайте постоянна влажност на почвата, като избягвате преливане. Оптимална температураза покълване 18-22 градуса. Оранжевите кълнове у дома ще се появят след около 2 седмици. От излюпените портокали изберете най-силния, най-мощния, с правилните листа. Извършете отглеждане под малък стъклен буркан - за създаване на микроклимат. Поставете саксиите на светло място, но без пряка слънчева светлина. Веднъж на ден извадете буркана за половин час, за да освежите атмосферата около портокала.

След появата на две истински листа, трансплантирайте здрави екземпляри в отделни саксии с диаметър 10 см, поставете добър дренаж. Когато пресаждате, гледайте да запазите корените непокътнати и торфената смес около тях. За почва използвайте субстрат от хумус и почва за цветя. В тази саксия портокалът трябва да нарасне до 15-20 см, тогава ще е необходима следващата трансплантация.

Размножаване на портокалово дърво чрез резници.

Като резници изберете стъбла с диаметър 4-5 мм и дължина около 10 см. Разрезът трябва да се направи под бъбрека отдолу и над бъбрека отгоре. На дръжката трябва да оставите 3-4 живи пъпки и 2-3 листа. За по-голям ефект стъблото трябва да се третира със стимулатор на растежа на корените и да се постави 1/2 дължина във вода за 3 дни. За да вкорените резници от домашен портокал, засадете ги в сандъчета или саксии с почва, състояща се от смес от хумус, едър пясък и почва за цветя в равни пропорции. Засадете резниците в уплътнен субстрат на дълбочина 3x-4x см. Първоначално клоните нямат корени, това не позволява на растението да получи достатъчно влага от почвата, така че портокаловото дърво изисква ежедневно пръскане на листата с вода . Почвата трябва да е добре навлажнена, но не допускайте подкисляване. Оптималната температура за вкореняване е 20-25 градуса. Окончателното вкореняване става след 30-45 дни. След това домашното портокаловото дърво може да бъде трансплантирано в отделна малка саксия.

 

Условия за отглеждане и грижи за домашен портокал.
За да отглеждате портокаловото дърво у дома, трябва да използвате почва, богата на хранителни вещества. За тези цели цветна смес, която можете да закупите в магазините, или почва от вашия крайградска зонаобработени с вряща вода и обогатени с хума. Не забравяйте да поставите дренаж от експандирана глина или дървени въглища. При поливане не допускайте стагнация на водата и гниене на почвата. В същото време трябва да се уверите, че цялата земна буца е навлажнена, в противен случай дървото ще започне да губи корени и да боли. Поливането е необходимо около два пъти седмично. Почвата трябва да бъде напълно наситена с влага и след това да изсъхне. Когато се подкисли, земята трябва да се смени. Препоръчителният прибор за отглеждане на портокал е глинен съд. Тя е доста пропусклива за влага и това свойство помага за регулиране на влажността на почвата, глината абсорбира и изпарява излишната вода през външната повърхност.

Портокалът обича светлината, така че порасналото дърво се нуждае от пряка слънчева светлина, но не повече от 2 часа на ден. Портокалът у дома не обича да бъде преместван на ново място, така че трябва да му намерите постоянно място от самото начало. домашно дървов южната светла стая. За да оформите красива корона, можете да завъртите саксията с портокал, но всеки ден под малък ъгъл, така че растението да има време да се обърне. Всяка година, тъй като домашният портокал нараства по размер, той трябва да бъде трансплантиран в по-голяма саксия. Новите съдове трябва да са малко по-големи от предишните с 3-4 см в диаметър. При пресаждането земна топка с корени трябва да се извади с минимални повреди и да се премести в по-голяма саксия, а разликата да се запълни с прясна почва. Саксия с обем 8-10 литра може да се остави като постоянна, а трансплантациите могат да бъдат заменени с горна превръзка, докато най-малко два пъти годишно трябва да подновите горния почвен слой.