Articles - Thumbnails

Цъфтежът на лимон е хипнотизираща гледка. Растението мирише вкусно. След цъфтежа започва да се връзва първият плод. Необходима е много работа и грижи за цитрусовите плодове, за да стане узряла.

 

Цъфтящият лимон се нуждае от специални грижи, различни от условията за поддържане на растението през периода на покой. Цъфтежът на цитрусите продължава около 7 дни. През това време на клона се образува съцветие, състоящо се от 5 или повече цветя.

Но плодовете от това не са вързани на гроздове, защото повечето от тях са мъжки и ролята им се свежда до опрашване на женското цвете. Лесно е да се определи кое цвете образува яйчника и кое е необходимо само за опрашване, тъй като те имат различна структура.

 

Периодът на бутонизация на закрити цитрусови плодове при подходящи вътрешни условия започва в края на февруари. Благоприятните условия включват:

питателна почва;
изобилие от слънчева светлина;
стабилна температура.
Лимоните се класифицират като субтропични растения, следователно, за да се постигне плододаване у дома, те се осигуряват условия, подобни на естествените. Само разсад, който е навършил 3-годишна възраст, ще може да го накара да цъфти и да даде плод.

Но не всички цитруси на закрито цъфтят. Разсад, който е претърпял бутонизация и е получил изрезка от плодно растение, цъфти и започва да дава плодове по-рано от този, отгледан от семе у дома.

Лимоните цъфтят, ако спазвате изискванията за тяхното отглеждане:

Осигуряване на дневна светлина над 12 часа. За това гърнето се поставя на перваза на прозореца, обърнат към южната или югоизточната страна. От северната страна на къщата разсадът нито ще цъфти, нито ще се развие правилно. В някои случаи е разрешено флуоресцентно осветление.
Топлата вода с разтворени в нея минерални торове допринася за формирането на правилната корона и появата на цветни пъпки. Цитрусите се поливат два пъти на ден, а в горещите дни се нуждаят от допълнително пръскане.
Висока влажност. По време на формирането на пъпките разсадът се напръсква с топла вода. Това се прави внимателно, като се опитва да се избегне попадане на капчици в синусите. Спреят, оставен върху листата, също е вреден. Листата могат да бъдат изгорени.
Ако лимонът не цъфти
Растението може да бъде накарано да цъфти
Растението може да бъде накарано да цъфти

За да накарате лимонен цвят, който е дал плод по-рано и е спрял да цъфти у дома, ще се окаже, като предоставите на растението:

Космос. Саксия с цитрусови плодове, които не цъфтят, се поставя отделно от останалите растения, тъй като в естествени условия лимонът е разпространяващо се дърво.
Подрязване на короната. Процедурата започва да се провежда още през първата година от живота на лимон и продължава през целия период на растеж. На първия етап вътрешният разсад се скъсява, така че върху него остават 4 пъпки, а основният ствол се издига на не повече от 20 см над земята.След това растението ще започне активен растеж на издънки, на които със сигурност ще има цветни пъпки.
Трансплантация. Причината за липсата на цветя е неподходяща саксия. Ето защо растенията, които не бързат да дават плодове, често трябва да се трансплантират в големи контейнери. В саксиите се изисква да се осигури добър дренаж.
Вредителите също могат да попречат на залагането на пъпките и цъфтежа на лимона. Те подкопават здравето на разсада и вместо да плододават, цитрусите се борят за живот. Преди да извършите горните процедури, лекувайте дървото от късна болест, гъбички от сажди, плесени, както и живи паразити. За борбата се използват традиционни селскостопански продукти: фунгициди с широк спектър на действие, смес от Бордо или инсектициди.

Грижи след цъфтежа

След завършване на процеса на цъфтеж, растението трябва да се гледа по-отговорно.

Процедури за грижа:

Редовно поливане. Лимоновите цветя образуват яйчник и за да го поддържате, ще трябва да поливате растението, когато горният слой на почвата изсъхне. За удобство покрийте почвата в основата с черен спандбонд с висока степен на водопропускливост, а оцет се добавя към самата вода за напояване. За 1 литър течност сложете 1 с.л. л. продукт.
Подхранване. Едно плодно дърво ще трябва да бъде подхранено със сложен минерален препарат, предназначен за внасяне в почвата преди и след цъфтежа на цитрусовото дърво. По-добре е, ако торът съдържа азот. Придружаващите компоненти трябва да бъдат фосфор, калий, сяра, калций и магнезий. Добри резултати се получават от препарати на основата на хумат.
Изобилие от светлина. Саксията с цитрусови плодове, върху която са се появили плодовете, не трябва да се върти и пренарежда от място на място. Най-малката промяна в обичайните условия е изпълнена с факта, че яйчникът ще изчезне.
Липса на чернови. За дърво е за предпочитане да изберете място, което е добре защитено от движението на въздушните маси. Не оставяйте саксията до отворения прозорец. Силният вятър има вредно въздействие не само върху цитрусовите цветя, но и върху плодовете.
Заключение

Грижата за закрит цъфтящ цитрус отнема много време и отговорен подход. Поливането, храненето и презасаждането на цитрусово дърво трябва да бъде през целия период от живота му.

Това е единственият начин да постигнете цъфтящи цитруси у дома, за да опитате плодовете, отгледани от собствените ви ръце.